Egy lány az Instagram nevű alkalmazást használja,

Örülhetnek a szülők! Az Instagram figyelmeztetni fogja a tiniket, hogy tartsanak szünetet

A Facebook új biztonsági intézkedéseket jelentett be az Instagramra vonatkozóan, válaszul a kritikákra, amelyeket a platform a tizenévesekre gyakorolt negatív hatása miatt kapott.

A Facebook új biztonsági intézkedéseket jelentett be az Instagram kapcsán, válaszul arra a kritikaviharra, amelyet a belsős, titkos dokumentumokat kiszivárogtató Frances Haugen tanúvallomása nyomán kapott. Haugen – aki egykor a cég munkatársa volt –, a Wall Street Journalnak szivárogtatta ki a Facebook titkos dokumentumait, emellett azt állítja, hogy a vállalatot sokkal inkább a profitszerzés ösztönzi, mintsem a közösség jóléte.

A CNN State of the Union című műsorának adott interjújában Nick Clegg, a cég globális ügyekért felelős alelnöke vasárnap kijelentette, hogy a Facebook három új intézkedést fog bevezetni, amelyek segítik a sérülékeny tinik helyzetét az Instagramon. Először is, a vállalat lehetővé teszi majd a felnőttek számára, hogy felügyeljék, mit csinálnak a tizenévesek az interneten. Emellett a cég figyelni fog azokra a felhasználókra, akik sok káros tartalmat nézegetnek, és igyekeznek őket más témák felé terelgetni, a harmadik lépés gyanánt pedig arra ösztönöznék a tizenéveseket, hogy "tartsanak szünetet" az Instagramon – írja a Gizmodo.

Az intézkedéseket Adam Mosseri, az Instagram vezetője szeptember végén vetette fel lehetséges ötletként és megoldásként, amikor bejelentette, hogy a vállalat szünetelteti az alkalmazás 13 éven aluliaknak szánt változatának munkálatait. Clegg vasárnapi bejelentése megerősítette, hogy az intézkedések mostantól a Facebook további tervének részét képezik.

Az emberi természetet nem tudjuk megváltoztatni. Mindig másokhoz hasonlítod magad, különösen azokhoz, akik szerencsésebbek nálad, de amit tehetünk, az az, hogy megváltoztatjuk a termékünket, és pontosan ezt tesszük

– mondta Clegg.

Az interjúban Clegg a Facebook problémáját is megpróbálta úgy tálalni, mint olyan kihívást, amellyel a társadalomnak közösen kell szembenéznie, és megismételte a vállalat állítását, miszerint az Instagram pozitív élményt jelent az azt használó tizenévesek "túlnyomó többsége" számára, akik álmatlanságtól, szorongástól és depressziótól szenvednek.


Clegg megjegyzései azonban szöges ellentétben állnak a Wall Street Journal által közzétett elmarasztaló jelentéssel, amely történetét a Haugen által rendelkezésére bocsátott belső dokumentumok képezik. Az iratokban a Facebook belső kutatói azt állították, hogy az alkalmazás a testképzavaros tinilányok körében 3-ból 1 fiatal esetében súlyosbította a problémákat.

A tinédzserek az Instagramot okolják a szorongás és a depresszió arányának növekedéséért. Ez a reakció kéretlenül és következetesen jelentkezett minden csoportban

– állították a kutatók egy belsős beszámolóban.

Egy másik prezentáció szerint az öngyilkossági gondolatoktól szenvedő brit felhasználók 13%-a és az amerikai felhasználók 6%-a az Instagramra vezette vissza az ilyesfajta szorongását - számolt be a Journal. A Facebook vitatta kutatások eredményét.

Haugen állítására reagálva, miszerint a Facebook a profitot a platformján lévő tizenévesek mentális jóléte elé helyezte, Clegg kiemelte, hogy a vállalat 13 milliárd dollárt fektetett a biztonságba, ami "több, mint a Twitter teljes bevétele az elmúlt négy évben". Arra is rámutatott, hogy a cég 40 000 munkatársa dolgozik ezeken problémákon.

Ahogy mondtam, nem tudjuk egy suhintással mindenki életét tökéletessé tenni. Amit tehetünk, az a fejlesztés, hogy a termékeinket ugyanolyan biztonságos és élvezetes legyen használni

– folytatta Clegg.

A figyelmetekbe ajánljuk