A koronavírus elleni harcban nagy szerepe van a védőmaszkok viselésének, hiszen gátját jelenthetik a megfertőződésnek. Ahhoz azonban, hogy a lassan divattá vált viselet hatékony is legyen, megfelelően kell tisztítanunk azt.


A sebészi maszkkal nincsen teendőnk, az ugyanis egyszer használatos, így ideális esetben viselését követően kukába kerül. A textilmaszk már hosszabb távú megoldást jelent, a nanorészecskéket azonban nem szűri, így nem csökkenti jelentősen a a kórokozók belélegzésének esélyét. Ugyanakkor gátolja, hogy mi átadjuk másnak a vírust. Viselése tehát hasznos, azonban hogy biztonságos is legyen, nem mindegy, hogyan tisztítjuk azt.

A szakértők szerint minimum naponta egyszer szükségszerű a textilmaszk tisztítása. Ha lehetséges, mosáskor valamilyen fertőtlenítőszert használjunk, ezek ugyanis hatékonyabban pusztítják el a mikróbákat, mint az általános mosószerek. Mosógépben legalább 60 fokon érdemes mosnunk a maszkot, kézi mosás esetén pedig jó megoldás, ha klóros, vagy enyhén fehérítő hatású (pl.: hypós) vízbe áztatjuk legalább 10 percig. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, az is elég, ha jó alaposan beszappanozzuk, és minimum fél percig dörzsöljük az anyagot. Ezt követően minél melegebb vízzel öblítsük ki, majd miután megszáradt, viselhetjük is. A szárítást felgyorsíthatjuk, ha a maszkot szárítógépbe tesszük vagy hajszárítóval megfújjuk, illetve kivasalni sem árt megfelelő „hőkezelés" gyanánt.

Hordásakor érdemes figyelni rá, hogy egy maszkot lehetőleg ne hordjunk fél óránál tovább, az orrunkon kifújt levegő és leheletünk nedvessége ugyanis csökkenti a fertőzésekkel szembeni védelmet. Ezen túl arra is ügyeljünk, hogy a maszkot mindig tiszta kézzel tegyük fel, viselet közben ne érjünk hozzá, és miután levettük, ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, hanem azonnal mossunk kezet.

A szakértők ajánlása szerint míg egy bolti eladó vagy pénztáros esetében két óránként ajánlott a textilmaszk cseréje, két évesnél fiatalabb gyermekre, illetve nehezen lélegző személyre semmiképpen se adjunk ilyen viseletet.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk