kéz gyűrű

Ilyen az a mesterséges intelligencia, amelyik párt talál nekünk

A Nagy Ő korában eltűnődhettünk már azon, hogy együtt maradunk-e választott partnerünkkel. A mesterséges intelligencia vajon megmondaná?


Sajnos a házasságok fele válásban végződik, így a kapcsolatok annyira biztosak, mintha feldobnánk egy érmét.

A Netflixen megjelenő sorozat, The one (Az igazi) azt állítja a középpontba, hogy DNS minták alapján megtalálhatják nekünk a szakemberek a Nagy Ő-t. A valóságban ez előfordulhatna?

A Házasság első látásra (Married at first sight) című tévéműsorban továbbá pszichológusok profilelemzése alapján állítanak párokba embereket. Emellett rengeteg társkereső, így a Badoo, e-Harmony, Hinge, Coffee Meets Bagel is alkalmaz olyan algoritmusokat, melyek befolyásolják a párválasztást.

A Black Mirror (Fekete tükör) című sorozat Hang the dj című epizódja is arról szól, hogyan befolyásolhatnák és irányíthatnák mások helyettünk a párkeresést.

Jelenleg azonban nehéz megállapítani, hogy azok a társkeresőket birtokló cégek, akik valamilyen algoritmust alkalmaznak az optimális partner megtalálásában, zsákbamacskát vagy titkos szerelem szérumot árulnak-e nekünk.

De hogyan lehetne bejósolni azt, hogy egy pár tagjai együtt maradnak-e? A pszichológia szerint nagyon fontos az, hogy mennyire elkötelezettek egymással szemben.

Az elkötelezettség három faktortól függ. Először is, számít az, hogy mennyire elégedettek a pár tagjai a párkapcsolattal. Másodszor, mennyire érzik azt, hogy több megfelelőbb opció lenne számukra. A harmadik az anyagi és érzelmi befektetés mértéke. Minél nagyobb a befektetés, annál tovább tarthat a kapcsolat.

A kutatások alapján a párkapcsolat kimenete 25 százalékban jósolható be a jelenlegi elkötelezettség révén.

esk\u00fcv\u0151

A tudomány szerint minél nagyobb az érzelmi és anyagi befektetés, annál biztosabb egy kapcsolat jövője.

Shardayyy Photography / Unsplash

Egy másik vizsgálatban, melyet 11 ezer résztvevővel végeztek, arra jutottak, hogy annak észlelése, vajon a másik szeretne-e velünk lenni, az irányába érzett hála és elégedettség-érzés, a kielégítő szexuális együttlétek és a viták száma határozza meg a legjobban a párkapcsolat jövőjét.

Ezen faktorok felmérése azonban igen nehéz, mivel vannak olyan tudattalan motivációink is a másikkal szemben, melyet nem tudnánk megfogalmazni, amikor egy kutató megkérdezi.

Egy másik módja a bejóslásnak egy kevésbé tudatos dolog elemzése, ilyen a nyelvhasználat is. Egy kutatásban például azt találták, hogy azok a nők, akik többet használják azt a szót, hogy „én" elégedettebbek voltak párkapcsolatukkal.

A több „te", „tied" szó viszont kevésbé jósolja be a párkapcsolati elégedettséget.

A nyelv emiatt fontos eszköz lehet abban a mesterséges intelligenciában, amely a jövőben párt keres nekünk.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk