Húsleves, bécsi szelet, túrógombóc – az IDA Bistro gasztronómiai időutazásra invitál
IDA Bistro

Húsleves, bécsi szelet, túrógombóc – az IDA Bistro gasztronómiai időutazásra invitál

„Régen, minden jobb volt” – gondolhatjuk néha, aztán rájövünk, hogy a múlt szépségeit a jelenben is megidézhetjük. Az IDA Budapest és Bécs aranykorának kedvelt ízeit fordítja le mai nyelvre. Szó szerint.


Ybl Miklós – a 19. század egyik legkiemelkedőbb építészének – felesége, a grazi születésű nevelőnő, Lafite Franciska-Ida nevét viseli Budapest új bisztrója, amely a Várkert Bazár utcafrontján nyitotta meg kapuit 2024 nyarán. AzIDAnem csupán egy étterem, hanem híd is a bécsi és budapesti gasztronómia között. Konyhája a klasszikus ízeket újraértelmezve nyújt felejthetetlen élményt, ahol az elegancia és a kötetlenség harmóniában találkozik. Az étterem koncepciójáért a Róma Ételbárhoz is kapcsolódó Andrusch Dániel felel, az executive séf Katona Dániel, a konyhát Rácz Csaba irányítja, míg a lenyűgöző enteriőr Hitka András tervezői munkáját dicséri. Klasszikus, békebeli fogások, szívhez szóló ízvilág, kiemelkedő borok és oldott miliő – mindez együtt jellemzi az IDA különleges hangulatát, mellyel a monarchia gasztronómiájának legszebb arcát és legkellemesebb emlékeit kívánják megidézni.

Bécs inspirálta

IDA Bistro

A bécsi gasztronómia ikonikus nevei, mint a Meissl & Schadn vagy a Plachutta, generációk óta biztos pontjai az osztrák főváros életének. Üzleti ebédekre, családi összejövetelekre, vagy egy tökéletes bécsi szelet elfogyasztására egyaránt ideálisak. Az IDA tisztelettel figyeli és értelmezi újra azokat az értékeket, amelyeket a bécsi vendéglátás képvisel: a megbízhatóságot és az állandó magas minőséget. A magyar gasztronómia azonban további előnyökkel is bír: a bőséges egytálételek, a gazdag pörköltek, a hagyományos főzelékek és a világszinten is egyedülálló desszertek teszik teljessé az IDA-élményt. A konyha hitvallása, hogy ezek az ízek ne csupán felidézzék a gyermekkor legszebb emlékeit, hanem technikai tökélyre fejlesztve még többet adjanak.

Egy kis múlt a mában

Az IDA enteriőrjét meghatározza a hatalmas belmagasság és a kupolás boltozat, amely egyszerre sugall eleganciát és meleg otthonosságot. Hitka András tervezői kihívása az volt, hogy az Ybl-épület tiszteletben tartásával friss, mai atmoszférát teremtsen. „A cél az volt, hogy IDA olyan legyen, mintha mindig is itt lett volna. Egy családi vendéglő legfiatalabb generációja átvette volna a stafétát, frissen, de a hagyományokat megtartva. Ezért lett a bútorozás rejtetten modern, mégis klasszikus, apró, szívhez szóló részletekkel, mint a felújított falikarok” – meséli a tervező.

IDA Bistro

A Várkert Bazár utcafrontján elhelyezkedő terasz pedig nemcsak a pazar panoráma miatt különleges, hanem azért is, mert lehetőséget ad arra, hogy a vendégek szinte franciásan, kifelé fordulva figyeljék a város forgatagát. Az IDA szeretettel vár mindenkit, legyen szó egy gyors ebédről, egy kényelmes desszert és kávé kombinációjáról vagy egy meghitt vacsoráról. Budapest első békebeli osztrák-magyar bisztrója most soft opening időszakában várja vendégeit, hogy hamarosan a főváros gasztronómiai palettájának meghatározó szereplőjévé váljon.

A figyelmetekbe ajánljuk