El leszünk kényeztetve hullócsillagokkal a következő hetekben
Instagram/alynwallace

Perseidák

El leszünk kényeztetve hullócsillagokkal a következő hetekben

Ha augusztus, akkor hullócsillagok. A hónapban három meteorrajt keltő törmelékfelhőn is áthaladunk, így bőven lesz látnivaló az égbolton.

A 169P/NEAT üstökös törmelékéből származó Alfa Capricornidák és a 96P/Machholz üstököshöz kapcsolódó Déli Delta Aquaridák maximuma egyaránt most péntekre, július 30-ára esik – írja az Időkép.

Az Alfa Capriconidák egészen jól láthatóak, mivel kimondottan lassú és fényes meteorokat eredményeznek – egyetlen rossz hír, hogy szerencsés esetben is csupán 3-4 meteor figyelhető meg az éjjel. A Delta Aquaridák esetében már jobb a helyzet: itt óránként szolgálhatnak 3-4 hullócsillaggal, melyek közepes sebességű, horizonthoz közeli meteorként szelik át az eget.

A jóval ismertebb, és már jelenleg is aktív Perseidák maximuma augusztus augusztus 13-án lesz. A Perseidák minden év augusztusában láthatóak, amikor a Föld áthalad 109P/Swift-Tuttle nevű üstökös által keltett törmeléken. Ezek az „apró" szemcsék a föld légkörébe érve elégnek, de gyönyörű látványt hagynak maguk után.

A Perseidák az augusztusi tetőzésük alatt, szerencsés időjárási körülmények között, óránként 100 hullócsillagot is produkálhatnak.

A megfigyelés előtt fél órával már érdemes elrakni a telefonokat, és kerülni kell más fényforrást is, mivel nagyban rontani fogja az élményt a meteorok észlelésénél. Előny, ha olyan helyen vagyunk, ahol minimális a légszennyezettség.


A figyelmetekbe ajánljuk