Hubble

Egyre kevesebb az esély, hogy újra működjön a Hubble űrteleszkóp

A NASA lassan kifogy az ötletekből.

Nagy bajban van a Hubble. Az űrteleszkóp még június közepén adta meg magát, de akkor még nem tűnt megoldhatatlannak az emberiség egyik leghasznosabb eszközének a megjavítása. A NASA akkor biztonsági üzemmódba helyezte a műszert, mert nem volt ismert a pontos probléma.

Azóta a NASA munkatársai kétszer is próbálták frissíteni a Hubble-t, de nem vezetett eredményre. A Futurism cikkéből kiderül, hogy a legutóbbi pénteken történt, amiből az derült ki, hogy a teleszkóp elsődleges és tartalék számítógépe is ugyanazt a hibát mutatja.

Ez azért rossz hír, mert az utolsó hírek szerint a NASA-nak ez a tartalékmodul volt az egyik utolsó trükk a tarsolyában. És mivel azóta eltelt négy nap, és a NASA semmilyen információt nem közölt, nagyon úgy tűnik, hogy fogytán vannak a lehetőségekből.

A mindkét eszköznél valószínűleg a memórialemez hibásodott meg. A héten a mérnökök elemzik a friss adatokat és megpróbálnak átállni más fajta adatformázóra és teljesítményszabályozóra.

Az 1990-ben felküldött távcsövet legutóbb 2009-ben szervizelték. Akkor egy legénységet küldött az űrbe a NASA, hogy új számítógépet, akkumulátorokat és tudományos műszereket cseréljenek. A NASA azonban most nem küld föl senkit, hiszen nem rendelkezik egy hasonló misszióhoz alkalmas űrhajóval.

Ha a Hubble-t nem sikerül megjavítani, filmbe illő temetése lesz az eszköznek:a NASA a 2009-es javításoknál beszerelt egy olyan műszert, amely képes a Föld légkörébe irányítani a Hubble-t. Ha ezt aktiválják, akkor a légkörbe érve hosszú idő után befejezi a munkáját az űrtávcső, és megsemmisül.


A figyelmetekbe ajánljuk