hubble az űrben

Megadta magát a Hubble űrteleszkóp

Korosodik az emberiség egyik kedvenc eszköze.

Vasárnap óta nem működik a Hubble űrteleszkóp, mert leállt egy 1980-as évekből származó számítógép, amely a tudományos műszereket irányítja.

A problémát vélhetően egy meghibásodott memórialemez okozta.

Az MTI beszámolója szerint, a NASA Marylandben lévő Goddard Űrrepülési Központjának légiirányítói hétfőn megpróbálták újraindítani a számítógépet, ám a kísérlet sikertelen volt. Most a tartalék memóriaegységet próbálják bekapcsolni. Ha ez működik, a teleszkópot egy napig tesztelik, mielőtt visszakapcsolják a tudományos műszereket, hogy folytathassák a megfigyeléseket.

A kamerák és más eszközök jelenleg biztonsági üzemmódban működnek.

Az űrteleszkóp nem mai darab:

az 1990-ben fellőtt Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

A NASA a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. Az eszköz kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével már egyéves késésben van. Ez a szonda viszont túl messzire – 1,5 millió kilométerre – lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok segítségével finomhangolják működését.


A figyelmetekbe ajánljuk