Az újraéledt Hubble már le is fotózott két rejtélyes galaxist
NASA / ESA / STScI/ Julianne Dalcanton

Az újraéledt Hubble már le is fotózott két rejtélyes galaxist

Tényleg kár lett volna, ha tönkremegy.

Jó egy hónapnyi vegetálás után a Hubble űrteleszkóp a múlt héten újra megkezdte a normál tudományos működését, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek sikerült távolról orvosolniuk a fedélzeti számítógép problémáját.

A feltámadt eszköz július 17-én újra fotózni kezdett, és rögtön lőtt is két érdekes képet. A Washingtoni Egyetem kutatója, Julianne Dalcanton által vezetett projekt fotóin két furcsa galaxis látható.

NASA / ESA / STScI/ Julianne Dalcanton

A bal oldalon lévő fotón egy galaxispár látható, amely az ARP-MADORE2115-273 elnevezést kapta. A hasonló, egymással kölcsönhatásban lévő galaxisok kifejezetten ritkák az univerzumban. A Naprendszertől 297 millió fényévre található galaxispárról a kutatók eddig azt gondolták, hogy egy ütközés eredményeként születtek – a mostani képek alapján viszont úgy tűnik, egy jóval bonyolultabb rendszerről van szó.

A másik képen egy spirálgalaxis látható, az ARP-MADORE0002-503.amelynek szokatlanul hosszúra nyúltak az úgynevezett spirálkarjai. Maga a galaxis a Földtől 490 millió fényévre található, és csak a nyúlványai 163 ezer fényév szélesek – utóbbi háromszor akkora, mint a Tejútrendszer. Érdekesség az is, hogy a hasonló galaxisok általában páros spirálkarokkal rendelkeznek, de ennek csupán három van.

(NASA)


A figyelmetekbe ajánljuk