1,4 milliárd pixeles fotót készítették Holdról
NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI

1,4 milliárd pixeles fotót készítették Holdról

Mintha a felszín fölött készítették volna. Pedig nem.

Egy új kísérleti teleszkóprendszernek sikerült megörökítenie a valaha készült legnagyobb felbontású képet a Holdról, úgy, hogy azt a Földről fotózták.

A bravúrt úgynevezett radartechnológiával sikerült kivitelezni. A több éves munkán a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatóriuma (NRAO) a Green Bank Obszervatórium (GBO) és a Raytheon Intelligence & Space (RI&S) dolgozott közösen. A látványos képet pedig a GBO teleszkópja, a GBT készítette.

NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI

A már említett radartechnológia alapja, hogy a GBT rádiójeleket sugároz a Hold felszínére, amik onnan visszaverődnek, és egy úgynevezett VLBA-rendszer segítségével az adatokat befogják, elemzik és egy hosszú folyamat után nagy felbontású kép születik belőle.

Jelen esetben egy 5x5 méteres és nagyjából 1,4 milliárd pixeles fénykép, amely a valaha volt legrészletgazdagabb fotó a Holdról. Pontosabban a Hold egyik legjelentősebb lenyomatáról, a 4,5 kilométer mély és 86 kilométer átmérőjű Tycho-kráterről. A teljes kép pedig 200x175 kilométert mutat be minden részletében.

(Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk