man standing in front of Universal Studio

Eddig a stúdió filmjei mozi után a csatornán debütáltak, de most 16 év után ennek vége.


A Universal még 2005-ben állapodott meg az HBO-val, hogy a stúdió filmjei azután, hogy kifutották magukat a moziban, először a csatornán lesz látható először, mielőtt elkezdenék forgalmazni DVD-n és BluRay-en. Akkoriban ugye minden vasárnap debütált egy új film az HBO-n, volt ennek egy hatalmas presztízsértéke mindkét fél számára.

Most, 16 évvel később viszont igencsak megváltozott a világ. Ma már egyre kevesebben vesznek lemezeken filmeket, egyre kevesebb ember néz már tévét, helyette a legtöbb ember már streamel. Az HBO-nál fontosabb ma már az HBO Max streaming platform a Warnernek, ahogy a Universalnak is fontosabb saját, tavaly indult streaming platformja, a Peacock.

Éppen ezért a Universal úgy döntött, hogy 2022-től megszakítja partneri kapcsolatát a vetélytársa által birtokolt HBO-val, helyette a Peacockon lesznek 4 hónapig elérhetőek a filmjeik a mozipremiert követő 120 nap leteltével. Ez azért rossz nekünk, mert Magyarországon még nem elérhető a Peacock, azon túl, hogy mégegy dolog lenne, amire előfizetünk a mostaniak mellett.

De nem csak nekünk rossz, mert a 4 hónap leteltével a Universal elkezdi licenszelni különböző streaming platformoknak pár hónapra, szóval valószínűleg idővel eljut olyanra is, ami nálunk is elérhető. Ugyanakkor ezután ismét visszaköltözik 4 hónapra a Peacockra, szóval konkrét fejfájás lesz majd követni, hogy mondjuk éppen mikor hol nézhető valami. Folyamatosan vándorolni fognak párhavonta.

(Forrás: A.V. Club)


A figyelmetekbe ajánljuk