Harisnyás Pippi szülinapját ünnepli tortával és a cintányéros majommal

Mit üzen a mai gyerekeknek a világ legerősebb és legszabadabb kislánya? A könyv megjelenésének 75. évfordulója alkalmából május 21-én Astrid Lindgren otthoni ünneplésre buzdítja a rajongókat.


Mikor Astrid Lindgren betegen fekvő kislányának elkezdte mesélni az öntörvényű, de egyben csupa szív Harisnyás Pippi történetét, nem sejthette, hogy ez a történet generációknak mutat majd példát, és ad megerősítést. Ő csak egy szórakoztató, de egyben értékes mesét szeretett volna elmondani. Egy ikont teremtett. Egy ikont, aki ugyan kissé harsány, de egyáltalán nem öncélú. Egyszerűen önazonos. Ettől szerethető és örökérvényű.

Vörös copf, felemás zoknik és szeplős arc

75 éve jelent meg Harisnyás Pippi, vagy eredeti nevén Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump első története. Az évforduló alkalmából május 21-én, Pippi hivatalos születésnapján az Astrid Lindgren Társaság világszerte bátorítja a rajongókat, hogy az elmaradó közös bulik helyett saját szervezésű házi ünnepségekkel köszöntsék kedvenc meseszereplőjüket, melyhez rengeteg ötletet, letölthető anyagot biztosítanak a szerző honlapján.

A vörös copfot, felemás hosszú zoknikat és szeplőit boldogan viselő 9 éves kislány egyedül él egy villában majma, lova és egy koffer arany társaságában. Nem jár iskolába, de úgy vág az esze, mint a legjobb svéd acélból készült bicska, és nincs az a fricska, amitől elrettenne, ha igazságtalanságot lát. Már csak azért sem, mert ő a világ legerősebb lánya, aki fél kézzel képes felemelni a lovát. Harisny\u00e1s Pippi rajz

Wikimedia Commons

Minden kezdet nehéz

Bár Pippi történetét 2018-ig 76 nyelvre fordították le, és 2 ország kivételével világszerte ő a legkedveltebb Astrid Lindgren figura, indulása nem volt zökkenőmentes. Miután történetét egy baleset utáni lábadozás idején a szerző kéziratba foglalta, a kiadó elutasította, mivel szerintük Pippi figurája rossz példát mutat a gyerekeknek. Harisnyás Pippit sokan vádolták azzal, hogy túlzottan feminista, emellett anarchista, és hogy Lindgren kimondottan nézeteinek alátámasztására találta ki.

Bár a szerző valóban komoly munkát végzett élete során a gyerekek és az állatok jogainak érvényesítéséért – Svédország egyik állatvédelmi törvényét, melyet a szerző 80. születésnapján fogadtak el, Lex Lindgrenként is emlegetik – módszerei békések, könyveinek célja pedig végig elsősorban a gyerekek szórakoztatása volt. Harisny\u00e1s Pippi rajz, a cint\u00e1ny\u00e9ros majommal

astridlindgren.com

Pippi világkörüli útra indult

Lindgren, aki Pippi karakterét részben saját magáról is mintázta, természetesen nem hagyta magát. A kéziratot átdolgozása után beadta a Rabén and Sjögren Kiadó pályázatára, ahol első díjat nyert.

1945-48 között 3 regény és számos képeskönyv formájában jelent meg, és hamar népszerű lett. A 40-es évek végéig a Pippi könyvek 300.000 példányban keltek el, hangjátékok, színdarabok készültek belőlük.

Az első Harisnyás Pippi-filmet 1949-ben mutatták be, ezt követően 60-as, 70-es 80-as években TV-sorozat és mozifilmek, a 90-es években rajzfilmek készültek a világ legerősebb lányának történetéből. A 75. évforduló alkalmából az Astrid Lindgren Társaság a Studiocanallal együttműködve új mozifilm bemutatását tervezi.

Hogy lehet felfrissíteni Harisnyás Pippi alakját?

A Harisnyás Pippi magyarul először 1972-ben jelent meg a Móra Kiadónál Árkos Antal fordításában. A 90-es években az Egmont Kiadó, 2014-től ismét a Móra Kiadó jelentette meg mindhárom Harisnyás Pippi regényt Tótfalusi István fordításában.

Idén az évforduló alkalmából a Móra kiadónál egy új kötettel készülnek Ismered Harisnyás Pippit? címmel. Ez a könyv az első Harisnyás Pippi regény rövidített, kezdő olvasók számára átdolgozott kiadása. A kiadó ugyanis hisz abban, hogy Harisnyás Pippi története olyan aktuális, mintha ma írták volna.

„Vállald a véleményed! Higgy magadban! Támogasd a gyengéket, ne tűrd el mások megalázását! Ha lány vagy, lehet belőled bármi, nem a nemed határoz meg, hanem az ambíciód! Ezek mind aktuális üzenetek, nem véletlen, hogy Harisnyás Pippi ma is olyan inspiráló és szerethető karakter, akinek működő Facebook-oldala, Instagram- és Twitter-fiókja van" – mondta el Dóka Péter, a Móra Kiadó főszerkesztője.

Sőt, még egy utcai művészt is megihletett a karakter, aki egy másik, napjainkban híres svéd lányt, Greta Thunberg klímaaktvistát ábrázolta Harisnyás Pippiként. Street art alkot\u00e1s, amely Greta Thunberget Harisny\u00e1s Pippik\u00e9nt \u00e1br\u00e1zolja

Hop Loui: Greta Thunberg Harisnyás Pippiként

Wikimedia Commons

A figyelmetekbe ajánljuk