darwin-díj darwin díj halál butaság charles darwin

Ha az ostobaság fájna...és fáj is – Darwin-díjas történetek

Vigyázz, kész, halál! – talán ez a három szó írja le a legjobban a Darwin-díjas haláleseteket.


De pontosan mi is az a Darwin-díj? Ha esetleg valaki nem ismerné, egy olyan különleges „kitüntetés", amelyet azoknak az embereknek ítélhetnek, akik valamilyen rendkívül buta és szerencsétlen módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, ez azonban az életükbe vagy esetlegesen a nemzőképességükbe került.

Nevét Charles Darwin természetes kiválasztódásról szóló elmélete értelmében kapta, mely szerint ezek a személyek:

egyfajta „szívességet tesznek" az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságaikat utódaikra"

Így ez az elismerés az emberiség génállományának öntisztulását jelképezi. Lássunk pár ilyen történetet!

A legelső Darwin-díj

Legelső kitüntetést egy amerikai férfi kapta. A történet szerint egy pohár ingyen szódát szeretett volna a Coca-Cola automatából kivarázsolni. Így addig-addig rángatta, míg az végül teljesen rádőlt és agyonnyomta. Lehet jobban járt volna, ha pár centet rászán a saját szomjának oltására? Mindenesetre ezzel a balszerencsés esettel ő lett a világ első Darwin-díjas embere.

Igazi „hős"

2001-ben egy Marco nevű férfi barátaival autókázott a dél-idaho-i hegyekben, amikor kocsijának fékje megadta magát. A férfi nagyon megijedt ezért egy hősies manőverrel próbálta menteni a saját bőrét: kiugrott az autóból, úgy hogy társainak egy szót sem szólt a műszaki problémáról. A szerencsének köszönhető, hogy az egyik utasnak volt annyi lélekjelenléte, hogy közbelépjen és sikeresen megállítsa a furgont. Később visszasétáltak a dombra, hogy megkeressék Marcot, de addigra már halott volt. A férfi ugyanis meglehetősen elszámolta magát, így pedig olyan súlyos sérüléseket szerzett az ugrás következtében, hogy azonnal meghalt. Rajta kívül mindenki épségben megmenekült. Karma?!

Vigyázz hova teszed a pisztolyt!

Ugyebár a Darwin-díjat azok is megkaphatják, akik képtelenek a gyermeknemzésre, ekképpen a következő történet egy ilyen esetről szól:

2018-ban az arizonai rendőrség egy meglehetősen bizarr esetről számolt be. Egy férfi teljesen véletlenül meglőtte a saját nemi szervét. Ez hogy sikerülhetett neki? Ahogy azt tudni lehet az Egyesült Államok túlnyomó részén, így Arizonában is engedély nélkül lehet fegyvert tartani. A férfi valószínűleg nem volt túlzottan gyakorlott, hiszen a nadrágjába helyezte a pisztolyt. Teljesen az alsónadrágjához. Napközben tette a dolgát a fegyverrel az alsójában, majd betért egy élelmiszerboltba is. Vásárolgatás közben érezte: a farmerében egyre lejjebb csúszik balesetet okozó tárgy. Igyekezett visszahelyezni az eredeti helyére, amikor véletlenül meghúzta a ravaszt. A golyó golyót talált. A férfi ugyan nem halt bele a sérülésébe, gyereket nemzeni azonban nem képes.

Az italért bármit


Sajnos a súlyos függőségek tragédiához vezethetnek, bár nem feltétlenül így. 2017. április 9-én éjjel Rouen városában, Franciaországban történt a soron következő eset. Egy 47 éves alkoholista férfit bezárt édesanyja a saját hálószobájába, annak érdekében, hogy megvédje káros szenvedélyétől és aznap ne igyon. A férfiben lévő vágyakozás az ital iránt sokkal erősebb volt, mint azt bárki gondolná. Az asszony és fia a 9. emeleten laktak, ahonnan elég merész dolog megszökni, a férfit azonban ez sem állította meg. Egy ethernet kábelen segítségével próbált lemászni, hogy kiszabaduljon. A vezeték azonban elszakadt és lezuhant.


(darwinawards.com)

A figyelmetekbe ajánljuk