Globális pókerjátszma: uniós riválist kap a két óriás bankártyakibocsátó
Fotó: Unsplash/ Nicepear Jakarta

Globális pókerjátszma: uniós riválist kap a két óriás bankártyakibocsátó

A Visa és a Mastercard a bank-és hitelkártyák között olyan, mint az üdítőitaloknál a Coca-Cola és a Pepsi. A nyomukba sem ér senki, szinte versenytárs nélkül uralják a piacot. Most 16 európai pénzintézet összefogásával lehet egy komoly kihívójuk.

Európai digitális fizetési rendszer kialakításán dolgozik a régió 16 pénzintézete - értesült ez Euronews. A friancia, német, spanyol, belga és holland bankok együttműködésével indult projekt célja, hogy 2022-re működésbe lépjen az új infrastruktúra.

A terveket a BNP Paribas jelentette be a Twitteren. A francia bankcsoport közleménye szerint a fejlesztés fontos lépés az EU digitalizációjának útján. Az unióban a vásárlások felét még mindig készpénzzel fizetik.


Az uniós döntéshozók már régóta szorgalmazták azt, hogy épüljön ki a kontinensen az amerikai MasterCard és Visa riválisa. Az új európai rendszer bankkártyákat és digitális pénztárcákat is üzemeltet majd, és a hét minden napján, Európa-szerte lehet majd a segítségével pénzt küldeni, akár úgy is, hogy csak a címzett telefonszámát adjuk meg.

A bejelentést az Európai Központi Bank is üdvözölte.


A figyelmetekbe ajánljuk