vonalzó

Nemcsak a génektől függ magasságunk a tudósok szerint

Magasságunkat nem csak a gének befolyásolják, jelentősen kihatnak rá olyan környezeti faktorok is, mint az étrend vagy az egészségügy.


A magasság drámai módon eltérhet az egyének között. Míg a valaha mért legmagasabb ember 2,72 méter magas, a legalacsonyabb csak 67 centiméteres volt.

Gyakran úgy gondoljuk, hogy magasságunk olyan megváltoztathatatlan faktor, amelyet genetikai felépítésünk határozott meg fogantatásunkkor. Végül is a magas szülőknek általában magas a gyerekük van.

A genetika, a genomika és a sejtbiológia szakértői szerint azonban egyetértenek abban, hogy a környezeti tényezők jelentősen befolyásolják a magasságot.

Peter Visscher professzor, az ausztrál Queensland Egyetem genetikai szakértője szerint az iparosodó, gazdagabb társadalmak általános növekedést okoztak az emberek magasságában. Ahhoz kevés idő telt el, hogy a genetikánk változzon meg ennyire, emiatt a környezet lehet a felelős a változásért.

Úgy véli, az élelmiszerek bősége és a jobb egészségügyi ellátás okozhatták a magasság növekedését.

Több esettanulmány rávilágított arra, az étrend hogyan befolyásolja a magasságot. Saverio Alberti professzor, az olasz Messina Egyetem genetikai szakértője szerint

erre példa lehet az újszülöttek magassága az 1944-es hollandiai éhínség alatt.

Azok a gyermekek, akik ez idő alatt születtek vagy nőttek fel, körülbelül 4 centiméterrel alacsonyabbak voltak, mint az akkori átlagos holland magasságú egyének.

Milyen szerepet játszik a genetika a magasságban? Általánosan elfogadott tény, hogy a magasság körülbelül 80 százalékát befolyásolja a genetika. A DNS határozza meg a maximális potenciális magasságunkat, míg a környezeti tényezők határozzák meg, hogy ez eléri-e a maximumot vagy sem.

Emiatt csak a genetikából nehéz megjósolni a magasságot azokban az országokban, ahol sok az alultáplált gyermek.

Összességében tehát elmondható, hogy míg a magasságot elsősorban a genetika határozza meg, a környezeti tényezők, például az étrend is jelentős szerepet játszanak elérésében.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk