
Vízfogyasztás a kávé előtt? 6 ok, hogy miért fontos tartani ezt a sorrendet!
Mindannyian tudjuk, hogy a kávé igazi varázsszer: segít beindítani a napot, és sokkal hatékonyabbá válunk tőle. Vannak olyan kávéimádók, akiknek ébredés után – mikor még félálomban kóvályognak – a kávé illata és íze az egyetlen reménysugár, és alig várják, hogy koffeint juttassanak szervezetükbe. Pedig a szakértők szerint érdemes lenne előbb vizet inni, még mielőtt a kávéspohár után nyúlnánk.
Testünk nagy része – kb. 70%-a – vízből áll, így érthető, hogy alapvető az egészséges, kiegyensúlyozott működéshez. Egy pohár víz nemcsak a szomjunkat oltja, de beindítja az anyagcserét, segít felébredni, sőt, még az éhségérzetet is csökkenti. És ami a legjobb: így a kávé is hatékonyabb lesz. Nézzük is, miért fontos a reggeli kávénk előtt legalább egy pohár vizet is fogyasztanunk a Death Wish Coffee cikke szerint.
A víz alapvető az anyagcsere megfelelő működéséhez. A kávé ugyan segít éberebbé válni a kortizolszint növelésével, de ezzel együtt szorongást is okozhat. Mivel a kortizolszint reggel amúgy is magas, nyugodtan várhatunk a kávéval pár percet – előbb igyunk 1-2 pohár vizet. Emellett azt is fontos tudni, hogy agyunk 75%-a víz, így a vízivás javítja a fókuszt és energiát ad.

A kiszáradás komoly gondokat okozhat, például fáradtságot, fejfájást, szédülést, koncentrációhiányt és memóriazavart, ráadásul már 1-2% folyadékveszteség is rontja az agyműködést. A koffein vízhajtó hatású, azaz még inkább kiszárít, főleg egy éjszakai vízmentes időszak után. Ha előbb vizet iszunk, jobban fog esni a kávé, és a koffein hatása is erősebb lesz.
Reggel a szervezet dehidratált állapotban van, és ha ilyenkor üres gyomorra kávézunk, az fokozza a gyomorsavtermelést – ez hosszú távon emésztési zavarokat, gyomorégést, fekélyeket és húgyúti fertőzéseket is okozhat. Ezért is hangsúlyozzuk tehát, hogy a szabály: először víz, utána kávé!
A kávéban található tannin nevű anyag sárgás elszíneződést okoz a fogakon, de ha 15 perccel a kávé előtt vizet iszunk, védőréteg képződik a felszínükön – ez pedig csökkenti az elszíneződés esélyét.
A víz semlegesíti a szájban maradt ízeket, így amikor végre megisszuk a kávét, az sokkal finomabbnak tűnik. Épp ezért van az, hogy a legjobb kávézókban és éttermekben csapvizet vagy egy kis pohár frissítő szódát is kapunk a csésze kávénk mellé.
A kávé utáni hirtelen fáradtságot az elnyújtott hatású teobromin nevű vegyület okozza, amely kb. 25 perccel a kávé után kezd hatni. Ha előtte (és közben is) iszunk vizet, kisebb eséllyel jön a „koffein-kómának” nevezett levertség érzése.

Olvasd el ezt is!