Az asztronautáknak speciális finomságot dolgoztak ki a kutatók muskotály szőlőből.
2016-ban a NASA különböző élelmiszereket keresett az űrhajósok egészségének megőrzése érdekében. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója, Dr. Mary Ann Lila és csapata nemrég kifejlesztett egy egészségmegőrző finomságot az asztronautáknak, ami nem más, mint egy muskotály szőlővel készült fehérjeszelet.
A kutatók szerint a fehérjeszelet olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek kölcsönhatásba léphetnek a beteg sejtekkel. Ugyanazok a vegyi anyagok, amelyek megvédik a muskotály szőlőt, védik az emberi testet is ebben az esetben.
A szőlő kémiája nagyon változatos, vannak rákellenes és vérnyomáscsökkentő összetevői is. Egyes vegyületei képesek ellensúlyozni a cukorbetegséget és javítani a kognitív funkciókat.
A fehérjerudak állaguk miatt könnyen szállíthatók és tárólhatók, előnyük emellett, hogy nem száradnak ki a muskotály tulajdonságai miatt. A kemikáliák továbbá az emésztőrendszerre is jótékony hatással vannak.
A szűk helyen dolgozó űrhajósoknak, akik rengeteg baktériumon osztoznak, immunerősítő lehet a fehérjeszelet a fejlesztők szerint.
(Forrás: Winemag)