Nem telhet el a szezon szilvás gombóc nélkül!
Hozzávalók:
- 20 szem szilva
- fahéj (ízlés szerint)
- 5 ek porcukor
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg zsír
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1 kk zsír
- 2 kk fahéj
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:
A szilvás gombóc elkészítéséhez a szilvákat magozzuk ki, és mindegyik közepébe tegyünk egy kiskanál fahéjas porcukrot vagy egy darab kockacukrot.
A krumplit vágjuk kockára, és sós vízben főzzük, majd ha eléggé megpuhultak, csepegtessük le. Ezután tegyük a gyúródeszkára, és még melegen törjük össze, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, szórjuk meg liszttel és adjuk hozzá a tojássárgáját és a zsírt. Dolgozzuk össze, amennyiben szükséges tegyünk hozzá még kis lisztet.
Az így kapott tésztát szedjük ketté, és először csak a felét nyújtsuk ki. Addig pedig egy nagy edényben tegyünk fel vizet forrni.
A kinyújtott tésztát vágjuk kockákra és illesszük rá a szilvát, majd formáljunk belőle gombócot. Tegyük a felforrt vízbe, amikor pedig a víz felszínére úsznak, főzzük még 2-3 percig, hogy a szilvák is biztosan megfőjenek. A zsemlemorzsát egy serpenyőben pirítsuk világosbarnára, majd keverjük össze a fahéjjal és a porcukorral, végül pedig a megfőtt gombócokat hempergessük bele.