Szingapúr emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánított 16-féle rovart, a törvény azonnali hatállyal életbe is lépett, így lehetséges a rovarevés a városállamban.
Ezeket a rovarokat ezentúl lehet importálni emberi és állati fogyasztás céljára is, valamint a helyi éttermek és számtalan kiskereskedő már el is kezdte tervezgetni a beszerzésüket és felvételüket az étlapra – írja CNBC.
A fenntarthatóságra összpontosító Gastrobar Fuga és az Insectyumz, amelyek több más létesítménnyel együtt üdvözölték a döntést és alig várják, hogy ezeket az ínyencségeket megkóstolják a látogatók.
De miket ehetnek az országban mostantól? Íme, a teljes lista:
- nyugati és európai mézelő méh,
- selyemlepke és selyemmoly,
- kis viaszmoly,
- nagy viaszmoly,
- szarvasbogárlárva,
- szkarabeuszlárva,
- közönséges lisztbogár,
- sötétbogár,
- gyászbogárlárva,
- szöcske,
- sivatagi vándorsáska,
- afrikai vándorsáska,
- fekete, mezei és kétfoltú tücsök,
- közönséges tücsök,
- trópusi házi tücsök,
- házi tücsök.
A szingapúri élelmiszer-ügynökség (SFA) elismerte, hogy az ország rovaripara még gyerekcipőben jár. Az SFA azonban az ehető rovarok behozatalára vonatkozó szabályozási keret bejelentésekor hangsúlyozta, hogy prioritása a Szingapúrban fogyasztott élelmiszerek biztonságának védelmezése.
Az iránymutatások előírják, hogy a rovarokat nem lehet vadon gyűjteni, valamint az új fogyasztásra szánt rovarok vizsgálata során a rovaroknak dokumentáltan Szingapúron kívüli élelmiszer-fogyasztási múlttal kell rendelkezniük.