október 07., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Profi konyhatechnológia luxusotthonokban (x)

A gasztronómia sosem volt ennyire szoros kapcsolatban a designnal, mint napjainkban. A fine dining világából ismert technológiák és eszközök pedig ezzel párhuzamosan, sőt az is lehet, hogy éppen emiatt egyre gyakrabban tűnnek fel luxusotthonokban, ahol a konyha többé nem pusztán a főzés tere, hanem az otthon szíve, a vendégfogadás terepe és az élmények központja. A modern rezidenciákban, luxusvillákban, penthouse lakásokban a kulináris élmény egyet jelent a kifinomult ízléssel – legyen szó egy szoborszerű konyhaszigetről, egy ikonikus szeletelőről vagy egy stílusos olasz kisgépről.

Kertész Mirjam, a Coninvest alapító-tulajdonosa három olyan márkát ajánl, amelyeket itthon a Coninvest képvisel és kínál. Ezek tökéletesen illusztrálják, hogyan válik a professzionális konyhatechnológia a luxusotthonok meghatározó elemévé.

 

Volano Abundantia Special Edition – amikor a szeletelés művészetté válik

Vannak tárgyak, amelyek túllépnek saját funkciójukon – a Berkel Volano B114 szeletelője pontosan ilyen. Ez a limitált kiadású modell, amelyből mindössze száz darab készült, a századforduló Art Nouveau stílusát idézi meg. A zöld és krém színek, a krómozott részletek, a virágmotívumok és a mellé adott, kézzel gravírozott szablya mind azt üzenik: a szeletelés itt rituálé, nem pedig rutin.

Képzeljük el, ahogy egy elegáns vacsorán a házigazda a vendégek szeme láttára, kézi hajtással, lassú, finom mozdulatokkal szeleteli a pármai sonkát. A gép nem csak tökéletesen vág, hanem szinte színházi előadássá emeli az ételkészítést. Nem véletlen, hogy a Berkel szeletelők gyűjtők, műgyűjtők és gasztronómiai ínyencek féltett kincse szerte a világon.

Marrone luxuskonyhák – a bespoke élmény

A nyitott konyha koncepciója az éttermekből indult, de ma már a privát otthonok egyik legtrendibb eleme. A Marrone ebben a kategóriában egyértelműen világelső: évente mindössze 220 egyedi konyhát gyártanak, és mindegyik teljesen újratervezett projekt. Nincs sablon, nincs ismétlés – minden egyes darab a megrendelő személyiségét, életmódját és kulináris igényeit tükrözi.

A Marrone konyhák nemcsak technológiailag tökéletesek, hanem designikonok is. Gondoljunk a svédországi ÄNG étterem üvegházba épített konyhájára, ahol a vendégek a tetőn át is rálátnak a séfek munkájára, vagy a surrey-i rezidenciára, amelynek konyhájában egyetlen hatalmas márványtömbből vájták ki a Chef Table központi elemét. Ez a fajta konyhaművészet nemcsak a séfeknek, hanem az enteriőr egészének is új dimenziót ad.

Egy Marrone konyha ma már státuszszimbólum, amely ugyanannyira szól a vendéglátás élményéről, mint a mindennapi kényelemről.

Smeg-kisgépek – olasz stílus, ikonikus formák

Míg a Berkel és a Marrone a grandiózus megoldásokat képviseli, addig a részletekben a Smeg teszi fel a pontot az i-re. A márka kisgépei – kávéfőzők, vízforralók, pirítók, turmixgépek és állómixerek – az 1950-es évek retró stílusát ötvözik modern funkcionalitással.

A Smeg eszközök nem pusztán konyhai kellékek, hanem életérzés. Egy smaragdzöld eszpresszógép vagy egy élénkvörös állómixer szinte ékszerként ragyog a konyhapulton. A márka különleges együttműködései, például a Dolce & Gabbanával közösen tervezett „Sicily is my Love” kollekció, pedig azt mutatják, hogy a konyha ma már ugyanúgy lehet divatbemutató terepe, mint a nappali.

A Smeg kisgépei azoknak szólnak, akik nem érik be a hétköznapival: akik számára a reggeli kávé éppúgy lehet rituálé, mint a vacsorakészítés.

A luxus új színtere

Legyen szó egy műalkotásként megformált szeletelőről, egy grandiózus márvány konyhaszigetről vagy egy színes, ikonikus kisgépről, egy dolog biztos: a konyha ma már nem pusztán a főzés tere, hanem a luxus és az életstílus új színtere.

A professzionális konyhatechnológia és a high-end design találkozásából olyan terek születnek, amelyek egyszerre kínálnak gasztronómiai élményt, vizuális örömöt és a mindennapokban is kézzelfogható luxust.

Nyitókép:

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök