
Az őszi megfázás ellen is tökéletes a thai kókusztejes leves – recept!
Ahogy beköszönt az ősz, és egyre csípősebb a levegő, sokan vágyunk olyan melengető ételre, ami nemcsak finom, hanem a szervezetünk védekezőképességét is támogatja. A thai kókusztejes leves, vagyis a tom kha kai pontosan ilyen: krémes, pikáns és illatos fogás, amely tele van friss fűszerekkel és immunerősítő alapanyagokkal.
A tom kha kai nemcsak egy egyszerű leves, hanem Thaiföld egyik legismertebb nemzeti fogása. Nevének jelentése is beszédes: „tom” = főzni, „kha” = galangal (a gyömbérhez hasonló, aromás gyökér), „kai” = csirke. Eredetileg galangallal és csirkével készült, de mára számtalan változatban él tovább, garnélás vagy vegetáriánus verzióban is. A leves a thai konyha filozófiáját is tükrözi: egyszerre kell jelen lennie a sósnak, édesnek, savanyúnak és csípősnek – ez a harmónia adja meg azt a jellegzetes ízvilágot, amiért világszerte oly sokan rajonganak.

- 1 evőkanál semleges ízű olaj
- 2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
- 2 teáskanál piros currypaszta
- 1 szál citromnád, finomra aprítva (vagy 1 evőkanál citromnád-paszta)
- 1 liter csirkealaplé
- 3 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 3 doboz (kb. 400 ml-es) kókusztej
- 25 dkg shiitake gomba, szeletelve
- 45 dkg garnélarák, megtisztítva (csirkével is helyettesíthető)
- 2 evőkanál frissen facsart limelé
- só ízlés szerint
- friss koriander a tálaláshoz
- Egy nagyobb lábasban, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a gyömbért, a currypasztát és a citromnádat, majd pirítsuk 1 percig, amíg illatozni nem kezd a keverék.
- Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a halszószt és a cukrot, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Keverjük bele a kókusztejet és a gombát, és főzzük további 5 percig, amíg a gomba megpuhul.
- Adjuk hozzá a garnélát (vagy a csirkét), és főzzük, amíg a hús teljesen átlátszatlanná válik.
- Locsoljuk meg a lime levével, ízesítsük sóval, majd friss korianderrel megszórva tálaljuk. Ha szeretnénk, a leves mellé kínálhatunk párolt rizst is, így még laktatóbb lesz.
(Forrás: Allrecipes)
Olvasd el ezt is!