nEwyyy / Shutterstock
szeptember 14., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Az őszi megfázás ellen is tökéletes a thai kókusztejes leves – recept!

Ahogy beköszönt az ősz, és egyre csípősebb a levegő, sokan vágyunk olyan melengető ételre, ami nemcsak finom, hanem a szervezetünk védekezőképességét is támogatja. A thai kókusztejes leves, vagyis a tom kha kai pontosan ilyen: krémes, pikáns és illatos fogás, amely tele van friss fűszerekkel és immunerősítő alapanyagokkal.

A tom kha kai nemcsak egy egyszerű leves, hanem Thaiföld egyik legismertebb nemzeti fogása. Nevének jelentése is beszédes: „tom” = főzni, „kha” = galangal (a gyömbérhez hasonló, aromás gyökér), „kai” = csirke. Eredetileg galangallal és csirkével készült, de mára számtalan változatban él tovább, garnélás vagy vegetáriánus verzióban is. A leves a thai konyha filozófiáját is tükrözi: egyszerre kell jelen lennie a sósnak, édesnek, savanyúnak és csípősnek – ez a harmónia adja meg azt a jellegzetes ízvilágot, amiért világszerte oly sokan rajonganak.

A gyömbér és a lime ráadásul természetes immunerősítő, a kókusztej pedig selymes állagot ad az ételnek, amitől igazi lélekmelengető leves lesz. Szerencsére elkészíteni sem bonyolult – cserébe viszont garantáltan feldobja a szürke őszi napokat, és segíthet elkerülni a megfázást.
Illusztráció
Fotó: zygonema / Shutterstock
Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 1 evőkanál semleges ízű olaj
  • 2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
  • 2 teáskanál piros currypaszta
  • 1 szál citromnád, finomra aprítva (vagy 1 evőkanál citromnád-paszta)
  • 1 liter csirkealaplé
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 3 doboz (kb. 400 ml-es) kókusztej
  • 25 dkg shiitake gomba, szeletelve
  • 45 dkg garnélarák, megtisztítva (csirkével is helyettesíthető)
  • 2 evőkanál frissen facsart limelé
  • só ízlés szerint
  • friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
  1. Egy nagyobb lábasban, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a gyömbért, a currypasztát és a citromnádat, majd pirítsuk 1 percig, amíg illatozni nem kezd a keverék.
  2. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a halszószt és a cukrot, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  3. Keverjük bele a kókusztejet és a gombát, és főzzük további 5 percig, amíg a gomba megpuhul.
  4. Adjuk hozzá a garnélát (vagy a csirkét), és főzzük, amíg a hús teljesen átlátszatlanná válik.
  5. Locsoljuk meg a lime levével, ízesítsük sóval, majd friss korianderrel megszórva tálaljuk. Ha szeretnénk, a leves mellé kínálhatunk párolt rizst is, így még laktatóbb lesz.

(Forrás: Allrecipes)

Nyitókép: Illusztráció / nEwyyy / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök