szarvasgomba és bor
A szarvasgomba az egyik legkedveltebb ínyencség világszerte, azonban magas ára miatt ritkaságnak számít. Különleges ízvilága és illata mellett piaci értéke is figyelemre méltó. A Haszon szedte össze, miért is kerül néhány grammnyi szarvasgomba több tízezer forintba.

Magas elvárások

A világ eddigi legnagyobb szarvasgombáját 2014-ben Olaszországban gyűjtötték be, amelyet szinte azonnal New York-ba szállítottak egy biztonsági őr kíséretében. Itt egy árverésen 61 ezer dollárért, átszámítva nagyjából 19 millió forintért kelt el.

A világ egyik legdrágább gombatípusa kettő kilogrammot nyomott, de meghökkentő árát több dolog is indokolja.

A szarvasgombáknak több mint 40 fajtája ismert, amelyek közül sok emberi fogyasztásra alkalmatlan – részletezi a Haszon.

A cikk kiemeli, hogy a szupermarketekben vagy éttermekben árult szarvasgombás termékek a legtöbb esetben soha nem találkoztak igazi gombával. A legtöbb ilyen inkább olcsó utánzatnak számít, amelyek a jellegzetes, „földes" ízüket a 2,4-ditiapentán szintetizált vegyületnek köszönhetik.

Az említett vegyületnek egyébként az egyik alkotóelem az az aroma, amely nagyban hozzájárul az emberi lábszaghoz is.

Változnak az idők

Az pedig csak hab a tortán, hogy a szarvasgombákat kifejezetten nehéz megtalálni. Keresésükre régebben malacokat használtak, de a szorgos tenyészállatokat azóta a kutyák váltották fel.

Az állatok segítségével nagyjából meg lehet határozni, hol található egy-egy gombalelőhely; ez után pedig egyesévvel, kézzel kell kiásni őket.

Ugyan időigényes folyamatról van szó, de megéri:

mindössze 80 grammnyi szarvasgomba 30 ezer forintnál is többet ér.

Rövid ideig, alig néhány hónapig teremnek, és a kiásás után napokon belül értéküket vesztik.

Alig öt nap szükséges ahhoz, hogy az erőteljes szarvasgombaillat intenzitása a felére csökkenjen.

Az erdőirtás és a klímaváltozás hatására az elmúlt években a vadonban fellelhető gombák száma drasztikusan lecsökkent. Jó példa erre Franciaország, ahol a 19. században szezononként 1000 tonnányi szarvasgombát értékesítettek, de ez a szám napjainkban alig éri el a 30 tonnát.

Manapság a világ összes szarvasgombájának 70 százalékát speciális ültetvényeken termesztik.

Itthon mi a helyzet?

Shutterstuck

Magyarországon meglehetősen kedvezőek a környezeti és időjárási feltételek a tenyésztéshez (bár utóbbi rendkívüli mértékben befolyásolja az éves gombatermés mennyiségét). Az éghajlatváltozás ellenére is átlagosan 4-6 tonnára tehető az itthon begyűjtött szarvasgombák száma. Ugyan az egész országban fellelhetők, de a nagy tájegységre jellemző az előfordulásuk:

  • Bükk
  • Jászság
  • Mecsek
  • Dunántúli-középhegység
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk