Ha valami különlegesebbre vágysz, mint a tequila, próbáld ki a mezcalt vagy egy mezcallal készült koktélt! Ígérjük, nem fogsz csalódni!
A mezcal és a tequila rokonlikőrök, bár határozottan nem ugyanaz a kettő (a tequila valójában a mezcal egyik alcsoportja). Ráadásul ha valaha próbáltad már, akkor tudod, hogy az ízük is egészen más. Íme minden, amit erről az egyedülálló szeszes italról tudnod kell.
Mi is az a Mezcal?
A mezcalnak is megvannak a maga szabályai, amelyek meghatározzák, hogy mi számít mezcalnak a többi agavéalapú szeszes itallal szemben. A tequilához hasonlóan ezt az italt is csak Mexikó nyolc meghatározott régiójában lehet legálisan előállítani.
Mi a különbség a Mezcal és a Tequila között?
Fotó: Shutterstock
A mezcal az agávé növényből készült alkoholos italok általános kategóriája, a tequila a mezcalok Blue Weberből készült fajtája. A mezcal egyébként többnyire az agavé Espadin fajtájából készül.
A Mezcal íze olyan, mint a tequilaé?
Bár a mezcal és a tequila ízében vannak közös jellemzők, de a mezcalnak füstösebb az íze, mint egy átlagos tequilának. Ezt annak köszönheti, hogy földalatti földgödrökben főzik a termelők, amiket lávakövekkel, faszénnel és fával bélelnek ki, meggyújtják, majd beleteszik az agávét, hogy néhány napon át süljön. Majd a gödröt földdel fedik le, míg az agávé karamellizálódik. A visszamaradó párlat ettől kap füstös ízt.
A Mezcal erősebb, mint a tequila?
Fotó: Shutterstock
Bár a mezcal és a tequila ABV és proof értékei (a desztillált alkoholos ital vagy szeszesital térfogatszázalékos alkoholtartalma) hasonlóak, a mezcalt füstös íze miatt keményebb italnak gondolják.
Hogyan kell inni a Mezcalt?
A mezcal fogyasztható tisztán, de koktélokba is keverhető. Egy jó fűszeres margaritához például kiváló adalék, de készíthetünk belőle Palomát, Tia Miát, a Saladitot és Naked & Famoust is. Sokféle hagyományos gyümölccsel és gyümölcslével keverheted, de ananásszal, gyömbérrel, lime-mal és citromlével különösen jó párost alkotnak.