mezcal naranccsal
Fotó: Shutterstock

Mindenki mezcalt iszik, de mi is ez valójában?

Ha valami különlegesebbre vágysz, mint a tequila, próbáld ki a mezcalt vagy egy mezcallal készült koktélt! Ígérjük, nem fogsz csalódni!


A mezcal és a tequila rokonlikőrök, bár határozottan nem ugyanaz a kettő (a tequila valójában a mezcal egyik alcsoportja). Ráadásul ha valaha próbáltad már, akkor tudod, hogy az ízük is egészen más. Íme minden, amit erről az egyedülálló szeszes italról tudnod kell.

​Mi is az a Mezcal?

A mezcalnak is megvannak a maga szabályai, amelyek meghatározzák, hogy mi számít mezcalnak a többi agavéalapú szeszes itallal szemben. A tequilához hasonlóan ezt az italt is csak Mexikó nyolc meghatározott régiójában lehet legálisan előállítani.

Mi a különbség a Mezcal és a Tequila között?

agav\u00e9 f\u00f6ldek \u00e9s egy gazda lovon kuty\u00e1val

Fotó: Shutterstock

A mezcal az agávé növényből készült alkoholos italok általános kategóriája, a tequila a mezcalok Blue Weberből készült fajtája. A mezcal egyébként többnyire az agavé Espadin fajtájából készül.

​A Mezcal íze olyan, mint a tequilaé?

Bár a mezcal és a tequila ízében vannak közös jellemzők, de a mezcalnak füstösebb az íze, mint egy átlagos tequilának. Ezt annak köszönheti, hogy földalatti földgödrökben főzik a termelők, amiket lávakövekkel, faszénnel és fával bélelnek ki, meggyújtják, majd beleteszik az agávét, hogy néhány napon át süljön. Majd a gödröt földdel fedik le, míg az agávé karamellizálódik. A visszamaradó párlat ettől kap füstös ízt.

​A Mezcal erősebb, mint a tequila?

mezcal naranccsal

Fotó: Shutterstock

Bár a mezcal és a tequila ABV és proof értékei (a desztillált alkoholos ital vagy szeszesital térfogatszázalékos alkoholtartalma) hasonlóak, a mezcalt füstös íze miatt keményebb italnak gondolják.

​Hogyan kell inni a Mezcalt?

A mezcal fogyasztható tisztán, de koktélokba is keverhető. Egy jó fűszeres margaritához például kiváló adalék, de készíthetünk belőle Palomát, Tia Miát, a Saladitot és Naked & Famoust is. Sokféle hagyományos gyümölccsel és gyümölcslével keverheted, de ananásszal, gyömbérrel, lime-mal és citromlével különösen jó párost alkotnak.

A figyelmetekbe ajánljuk