A scone egy angol édes pogácsa, amely nem igényel élesztőt.
A scone angol édesség, melyet érdemes kipróbálni. Elkészítése körülbelül 70 percet vesz igénybe.
Hozzávalók (8 adaghoz)
- 340 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 115 gramm vaj (hideg)
- 2 darab tojás (L-es)
- 200 milliliter kókuszkrém
- 250 gramm málna (friss vagy fagyasztott)
- 120 gramm kókuszreszelék
- 2 teáskanál cukor (tetejére)
- 1 kávéskanál fahéj (tetejére)
Elkészítés
Először egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Ezt követően kockázzuk fel a hideg vajat és morzsoljuk bele a lisztbe. Verjük fel kicsit a tojásokat, majd keverjük össze a kókuszkrémmel.
Ezt forgassuk bele a lisztes keverékbe és keverjük egyneművé, ebbe óvatosan forgassuk bele a málnát és a kókuszreszeléket is. A tésztának kicsit ragacsosnak kell lennie.
Ha ezzel megvagyunk, borítsuk ki a tésztát egy jól kilisztezett felületre, majd óvatosan dagasszuk át, amíg a málna szinte beleolvad a tésztába. Ekkor azt az állapotot kell elérni, hogy a gyümölcs elvegyüljön a tésztában, de egy része azért darabos maradjon.
Ha még úgy érezzük, hogy nagyon ragad a tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet. Ezt követően a tésztát nyújtsuk ki nagyjából 2 centiméter vastagra. Köröket szaggathatunk belőle pogácsaszaggatóval vagy vághatjuk háromszög alakúra is.
Tegyük a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket vékonyan kókuszkrémmel. A cukrot és a fahéjat keverjük össze, szórjuk a pogácsákra, majd tegyük a pogácsákat 30 percre a mélyhűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, amíg a scone-ok pihennek.
Süssük a pogácsákat 20 percig.
(Forrás: Só Bors)