A közönség imádja, a szakma utálja a díjat – mégsem ússzák meg soha.

Nem csupán a 2021-es Oscar-gála volt az egyedüli a hétvégén, ahol díjakat osztogattak. A legjobbak mellett átadták ugyanis a legrosszabbaknak járó szobrokat is, az Arany Málna-díjat. Az eseményt és a hozzá kapcsolódó Arany Málna Alapítványt 1980-ban hozták létre a hollywoodi díjszezon ellentéteként. A díjazottakat hagyományosan egy nappal az Oscar-díjak átadása előtt jelentik be.

Az elismerést egyébként kifejezetten rühellik a szakmabeliek, csak nagyon ritkán jelennek meg az ünnepélyes díjkiosztón. Persze volt már rá példa: Halle Berry, Sandra Bullock, vagy Paul Verhoven is megjelent már, akik humoruk miatt el is nyerték a közönség maximális elismerését.

Idén egy különleges, és várható trófeát is kiosztottak: a filmipar számára katasztrofálisnak bizonyult 2020 lett a legrosszabb év. Ebben valószínűleg nem volt vita a 1097 főből álló tagságban, akik online szavazással döntöttek.

Az idei legszörnyűbb film egy igazán kemény politikai drámának szánt dokumentumfilm lett, az Absolute Proof kapta szombaton a legrosszabb filmnek járó serleget. Az üzletember Mike Lindell, Donald Trump támogatója dokumentumfilmjével azt akarta bizonyítani, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztásba kívülről beavatkoztak, és elcsalták. Lindell ráadásul duplán is elismerésbe részesült: maga is játszott a produkcióban, ez pedig annyira rosszul sikerült, hogy meg is kapta egyből a legjobb színész díjat is.


A 41. alkalommal átadott díjak közül az ausztrál énekes-dalszerző Sia rendezői bemutatkozása sem sikerült a legfényesebben, hiszen a Music című zenés film három trófeát is elnyert. Sia a legrosszabb rendező, a filmje főszerepét alakító Kate Hudson a legrosszabb színésznő, a mellékszerepet játszó Maddie Ziegler pedig a legrosszabb női epizódszereplő citromdíját érdemelte ki, ami figyelemre méltó teljesítmény.

Sia musicalfilmje amúgy is nagy vihart kavart, hiszen a rendezőnek többek között azért is szabadkoznia kellett, amiért a produkcióhoz egy nem beszélő autista szerepére nem autentikus színészt (Maddie Ziegler) választott.

Sacha Baron Cohen Borat utólagos mozifilm című szatírája két díjat kapott: a filmben megjelenő Rudy Giuliani, Trump ügyvédje a legrosszabb férfi mellékszereplő lett. És egyik jelenetét, amiben nadrágja cipzárjával küzd Maria Bakalova jelenlétében, szintén Arany Málnával díjazták.

A legrosszabb remake vagy folytatás díját a Dolittle nyerte el. A 365 Days című lengyel erotikus produkciónak pedig a forgatókönyve lett Arany Málna-díjas – ezt egyébként rengetegen nézték a világ minden tájáról.

A társaságnak lesz mit a vitrinbe rakni majd: a díj egy golflabda nagyságú, szuper 8-as filmtekercsre helyezett, aranysárgára festett málna – gyakran ezért is emlegetik citromdíjként is.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk