koktélok a pulton

Kevesen tudják: ezért sózd meg a koktélod!

A só már nem csak a margarita koktélokhoz illik. Egy kis csipet só nagyban hozzájárul ahhoz, hogy "„lekerekítse" az italok durvább vonásait, de meglepő módon a trükk nincs régóta elterjedve.

A Serious Eat cikkéből kiderül, hogy a mixerek körében kultikusnak számító Beta Cocktails című koktélkönyvben 2010-ben már szerepelt egy koktél, amelyhez nem kellett más, mint Campari és só, mégsem egyértelmű, honnan is indult pontosan a szokás.

Bárhonnan is indult, a tendencia egyértelmű: a só láthatóan meggátolja a keserűséget, ami viszont felerősíti a többi íz érzékelését.

Apró csipet, nagy különbség 

A só még akkor is varázsol, ha nem érezzük az ízét. A kutatások azt mutatják, hogy még a küszöbérték alatti (ha az íz jelen van, de a kóstolók többsége nem azonosítaná azt) sómennyiség is elnyomja a keserűséget.

Mi a helyzet a sóval és a citrusfélékkel? A tudományos szakirodalom szerint küszöbérték alatti mennyiségben a só valóban fokozhatja a savanyúság érzékelését. Sok mixer egyetért ezzel, mondván, hogy egy-két csepp só „feldobja" a citrusokat tartalmazó italok ízét. A kulcs itt a minimalista adagolás.

A só valóban „ízfokozóként" működik?

Az „ízfokozó" kifejezést sokat emlegetik a sóval kapcsolatban. Azt sugallja, hogy a só a húst húsosabbá, a grapefruitot pedig grapefruitosabbá teszi.

A kutatásokban azonban nem derül ki egyértelmű élettani kapcsolatot a só és a többi alapvető íz fokozása között. Mi történik tehát valójában?I

Az egyik válasz: tudjuk, hogy a só határozottan elnyomja a keserűséget, a keserűség pedig elnyomja az édességet. Ha sót adunk valamihez, ami egyszerre keserű és édes (mint a Campari), akkor a likőr édes oldalát erősítjük.

Van egy másik magyarázat is: ahogy írtuk, az emberek rendszeresen beszámolnak arról, hogy a só fokozza az ételek ízét. Itt a kutatások nem annyira meggyőzőek a fiziológiai magyarázatot illetően, de úgy tűnik, hogy ami valóban felerősödik, az az aromaérzékelésünk.

Egy másik, nem gyakran tárgyalt, de a koktélok íze szempontjából egy különösen fontos elem, hogy a só jelenléte az italban, még ha kis mennyiségben is, fokozza a nyál áramlását a szájban. A nyálban lévő fehérjék hatására bármilyen ital kissé sűrűbbnek vagy gazdagabbnak tűnik, ami általában kívánatos egy előnyös tulajdonság.

Azt viszont jó észben tartani, hogy nem minden italnak tesz jót a só, ezért érdemes csínján bánni vele.

Hogyan használjuk otthon? 

Az egyenletes eredmény érdekében érdemes valamilyen cseppentős palackot használni. A Serious Eat gyenge sóoldatot ajánl, 1 rész só 10 rész vízhez (kb. 1/8 teáskanál konyhasó 1 evőkanál vízben). Ez azért is ajánlatos, mert bármikor adhatunk még sóoldatot az italhoz, de kivenni már nem tudjuk belőle, ha túl sok lett.

Kezdjük egy-két cseppel a citrusos italoknál; a keserűségben gazdag italoknál akár tíz cseppre is szükség lehet, a keserűség iránti affinitástól függően.

A figyelmetekbe ajánljuk