Ravneet Gill tortareceptjéhez nem kell a sütőt használnunk, de számíthatunk arra, hogy nagyon rövid időn belül elfogy.
A recept elkészítési ideje 50 perc és a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
Az alaphoz
- 100 g étcsokoládé
- 40 g sózatlan vaj
- 30 g sült mogyoró, enyhén összetörve
- 90 g korpapehely, enyhén összezúzva
- 1 csipet tengeri só
A miso karamellához
- 35 g porcukor
- 7 g sózatlan vaj
- 65 ml tejszín
- 1 evőkanál fehér miso
Az étcsokoládé ganázskrémhez
- 200 ml tejszín
- 60 g tejcsokoládé
- 90 g étcsokoládé
Először a tortaalapot készítjük el. Ehhez olvasszuk fel a csokoládét és a vajat vízgőz felett, vagy a mikrohullámú sütőben. Ezután egy nagy tálban keverjük össze a mogyorót, a korpapelyhet és a sót, majd öntsük bele az olvasztott csokoládé-keveréket. Alaposan keverjük össze és ezt követően Nyomjuk bele egy be egy 24 cm-es tortaforma aljába, jusson az oldalára is, de nem számít, ha nem éri el a legtetejét – az a jó, ha 2 cm magas lesz. Az alapot a hűtőbe tesszük kihűlni.
Amíg lehűl, elkészítjük a miso karamellát. Egy serpenyőben közepes lángon, kevergetve hevítsük fel a cukrot és várjuk meg, amíg sötét karamellává nem válik. Adjuk hozzá a vajat, verjük fel habosra, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Hagyjuk egy percig buborékolni, mielőtt levesszük a tűzről és beleforgatjuk a miso-t. Tegyük félre, és ha kissé kihűlt, öntsük ki egy hőálló edénybe, és hagyjuk tovább hűlni.
A ganázskrémhez a tejszínt elkezdjük melegíteni az előző edényben. Mindkét csokoládét tegyük bele a forró tejszínbe, majd addig keverjük habverővel a közepétől kifelé, amíg fel nem olvad és sima nem lesz. A kihűlt tortaalapba ezután először a csokoládékrémet, majd a karamellkrémet csorgassuk bele. Egy vajkéssel simítsuk végig a karamellát a ganázskrémen, majd tegyük hűtőbe a kész tortát, hogy megdermedjen. A torta két-három napig megmarad, de a legjobban akkor fogyasztható, amikor a ganázskrém megkötött.
(Forrás: Guardian)