Könyvet publikálnak Jane Austen kedvenc receptjeivel

Könyvet publikálnak Jane Austen kedvenc receptjeivel

„Reszeljük le a sajtot, és adjunk hozzá egy darab tojást, egy teáskanál mustárt és egy kis vajat is." – tanácsolja Martha Lloyd, Jane Austen közeli barátja, az írónő egyik kedvenc ételének, a pirított sajtnak a receptjében.


Ez a recept is része annak a háztartási könyvnek, amelyet 1798 és 1830 között írt Lloyd, aki éveken át együtt élt Austennel, nővérével, Cassandrával és édesanyjukkal (akit szintén Cassandrának hívtak). A négy nő együtt élt a hampshire-i Chawtonban, ahol az írónő leghíresebb regényeit írta.

Lloyd kézzel írt könyve, teljesen foltos és szaggatott pompájában, most először jelenik meg színes fakszimile kiadásban, így az olvasók betekintést nyerhetnek Austen hétköznapjaiba. A Bodleian Library Publishing júniusban adja ki Martha Lloyd's Household Book címmel.

A könyvben Lloyd említi a „fehér leves" receptjét is, ami sokaknak a Büszkeség és balítéletből lehet ismerős. A kiadvány szerkesztője szerint ez is nagy eséllyel az író kedvence lehetett. A 18. századi háztartás Google-jeként jellemzik ezeket a könyveket, hiszen a receptek mellett, gyógymódokról is írtak benne, sőt olykor italreceptekről is beszámoltak. Austen egyik favoritja például a mézsör volt.


Az eredeti könyvet az írónő egyik leszármazottja 1956-ban mindössze öt fontért adta el a Jane Austen Emlékbizottságnak, a fakszimile könyv szerkesztője, Julienne Gehrer pedig először egy chawtoni kiállításon pillantotta meg, és egyből elvarászolta.

Ami nem csoda, hiszen művészettörténelmileg is fontos lehet ez a háztartási könyv, hiszen ebben az időszakban volt a kritikai realizmus úttörője, Jane Austen a legtermékenyebb.

(Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk