A finnek édes, kardamommal fűszerezett süteménye, a Pulla fonott kalács formájában népszerűbb, de készíthetünk apró zsemléket is a tésztából.
A finnek kalácsa a tésztáját tekintve egészen hasonló a magyarhoz, mégis ízre egészen más. Miénk finoman ízesített, míg a Pulla legerőteljesebb illatú fűszereket tartalmazza. Őrölt kardamomot tesznek bele, a tetejét pedig cukorral és mandulával szórják meg.
De rajtunk és a finneken kívül több országban is szokás kalácsot fogyasztani húsvétkor. Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban is előszeretettel készítenek különféle kelesztett tésztákat.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 2 kk só
- 16 dkg cukor
- 1 ek kardamommag
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt belekeverjük a langyos tejbe, majd beletesszük a tojást, a cukrot és a fűszert. Ezt követően lisztet adjunk hozzá, először habverővel keverve, majd gyúrva. Legvégül hozzádolgozzuk a szobahőmérsékletű zsiradékot is. A jól kidolgozott tésztát 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát ezután átgyúrjuk, zsemléket vagy kalácsot formázunk belőle, sütés előtt még egyszer kelni hagyjuk, majd tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. A finnek tálaláskor a pulla belsejébe baracklekvárt vagy tejszínhabot teszünk.
Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.