A horvát sonkagyártást veszélyeztetheti a szokásosnál magasabb hőmérséklet és a szélhiánya, így Horvátországban egyre több termelő fordul a hagyományos füstölőházak helyett az ellenőrzött, mesterséges módszerek felé.
A szokatlanul magas hőmérséklet miatt, – amely romláshoz vezetett – a december folyamán rengeteg sonkát dobtak ki tömegesen Horvátországban. Bár a most januárban megérkező első bóra szelek valamivel jobb körülményeket teremtettek a dalmát sonkakészítéshez, így is aggasztó a helyzet. Ami nyilvánvalóan lesújtó a helyiek számára, hiszen sonka nélkül nagyon sok horvát számára nehéz elképzelni bármilyen ünnepet.
Bóra: Bóra az isztriai és dalmát tengerparton, legtöbbször a téli évszakban fújó száraz, hideg szél, időnként rendkívül erős lökésekkel.
Ez is érdekelhet:Változás Horvátországban, drágulást okoz az euró
A szokatlanul meleg december miatt a sonkakészítéssel foglalkozó vállalkozások kénytelenek voltak megválni a szárításra előkészített húsok egy részétől. A sonkát két és nyolc fok közötti hőmérsékleten kell sózni, különben romlás következik be.
A megbízhatóság hiánya miatt pedig egyre több gyártó kénytelen elfordulni a hagyományos előkészítési és termelési módszerektől, és füstölőházaikat olyan üzemekre cserélik, amelyek garantálni tudják a körülményeket, és amelyeket az EU társfinanszíroz.
Olvasd el ezt is! Nem csak nyáron – négy csodás helyszín Horvátországban, amit kár lenne kihagyni
Mindannyian többé-kevésbé hagyományos módon dolgozunk. Csak mi egy kicsit jobban fel vagyunk szerelve technikailag. Ezekkel a technikai lehetőségekkel csökkentettük a kockázatokat, amelyek akkor merülhetnek fel, ha a szokatlan időjárási körülmények gondot okoznak nekünk
– mondta egy helyi vállalkozó.