Akár sült zöldségekre csepegtetve, meleg zsemlére kenve, vagy steak tetején szétolvasztva, az ízesített vajak hatására összefut a nyál a szánkban. Bárhogyan is nézzük, ez a kis extra csak még finomabbá teszi az ételek ízét.
1. Kaliforniai stílusú vaj
- 1 evőkanál darált érett olajbogyó
- 2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
- 1/2 csésze vaj, lágyítva
Keverd az érett olajbogyót és a rozmaringot a megpuhított vajba.
3. Fokhagymás-bazsalikomos vaj
- 1/2 csésze vaj, lágyítva
- 4 teáskanál apróra vágott friss bazsalikom
- 1-1/2 teáskanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- friss zsálya és kakukkfű
Egy kis keverőtálban keverd össze a vajat, a bazsalikomot, a petrezselymet és a fokhagymaport. Közepesen alacsony sebességen addig keverd, amíg a keverék össze nem áll. Díszítsd zsályával és kakukkfűvel.
2. Keleti parti vaj
- 2 teáskanál Old Bay fűszer
- 1-1/2-2 teáskanál reszelt citromhéj
- 1/2 csésze vaj, lágyítva
Keverj 2 teáskanál Old Bay fűszert és 1-1/2-2 teáskanál reszelt citromhéjat 1 rúd lágyított vajba.
4. Korianderes-citromos vaj
- 1/4 csésze apróra vágott friss koriander
- 1 evőkanál lime leve
- 1-1/2 teáskanál reszelt lime-héj
Egy kis tálban keverd össze a vajat, a koriandert, a lime levét és a lime héját. Formázz belőle hasábot; csomagold műanyagba, és tedd hűtőszekrénybe 30 percre, vagy amíg megszilárdul.
5. Mézes mandulavaj
- 1 csésze vaj, lágyítva
- 1/4 csésze méz
- 1 evőkanál barna cukor
- 1/2 teáskanál mandula kivonat
Egy kis keverőtálban verd a vajat, a mézet, a barna cukrot és a mandula kivonatot világosra és habosra. Tedd át egy fólialapra; majd tekerd hasáb alakúra. Végül tedd be hűtőbe, amíg meg nem hűl. Csomagold ki és szeleteld fel, vagy helyezd vajas tálra.
A házi készítésű ízesített vajak kedves és személyes ajándékok is lehetnek a szomszédoknak vagy a barátoknak. A szeleteket tedd viaszpapírba, majd egy dekoratív dobozba vagy üvegbe, és tárold őket a fagyasztóban, hogy rögtönzött ajándékot készíthess, amikor szükség van rá.
Forrás: Taste of Home