A francia borászok gyertyák ezreit gyújtják meg a szőlőültetvényeiken, hogy megmentsék a szőlőt a tavaszi fagyoktól és az azt követő veszteségektől.
Nincs rosszabb egy váratlan éghajlati katasztrófánál, ha a mezőgazdaságról van szó. A franciaországi borászok ismét szembesülnek a természet haragjával, mivel a váratlan hideg szél végigsöpört az országon, miközben akár -9 Celsius-fokos hőmérsékletet is hozott magával.
A fagyos időjárási viszonyok az egész régióban keményen sújtották a szőlőültetvényeket – ez az időjárási mintázat az elmúlt néhány évben visszatérőnek tűnik.
A veszteségek és a szőlő további romlásának megakadályozása érdekében a borászok gyertyagyújtáshoz és a szőlőültetvények és gyümölcsösök vízzel való permetezéséhez folyamodtak.
Különösen az északkelet-burgundi Chablis szőlőültetvényeket sújtotta hat év alatt a harmadik nagy fagy, ami miatt a borászok aggódnak a termelés volumene miatt. Thomas Ventoura, a régió egyik borásza így nyilatkozott erről:
2016 óta három nagy fagy volt. Most már kezdünk elgondolkodni azon, hogy az évnek ebben az időszakában mi lesz a jövőnk.
Mathilde Civet, a yonne-i Chambre d'Agriculture szőlészeti tanácsadója hozzátette továbbá:
Sok tennivaló van a szőlészeti gyakorlatok megváltoztatásában... az éghajlatváltozással összefüggésben... A közelmúltbeli aszályos és fagyos időszakok egyesek számára ébresztőt jelentettek, de a korábbi években egyfajta tagadás volt tapasztalható.
A hasonló hideg hőmérsékletek vagy az úgynevezett „tavaszi fagy" szintén aggodalmat keltett az alma- és más gyümölcsösökben bekövetkező lehetséges károk miatt Svájcban, Belgiumban és Hollandiában. Azt is helyénvaló megjegyezni, hogy a tavalyi áprilisi fagy Franciaországban a 21. század elejének legnagyobb mezőgazdasági katasztrófájához vezetett.
Forrás: Luxurylaunches