Ezen a budapesti teadélutánon úgy teázhatunk, mint a brit királyi család
Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest

Ezen a budapesti teadélutánon úgy teázhatunk, mint a brit királyi család

A délutáni tea, azaz az afternoon tea intézményét még az 1840-es években alakították ki a britek, és természetesen nem csak a teáról szól: ez egy külön étkezés, félúton ebéd és vacsora között, egyben egy kisebb társasági esemény is, amely kiváló alkalmat biztosít arra, hogy tea, sütemények és szendvicsek felett beszélgessünk egy jót.



És ezzel jórészt fel is soroltuk a kihagyhatatlan elemeit: tea, aprósütemények, szendvicsek – a 20. századtól kezdve scone-ok lekvárral, tejszínhabbal –, esetleg pezsgő, na meg persze jó társaság. Az afternoon tea akkor fejlődött formális eseménnyé, amikor Viktória királynő is kedvet kapott ahhoz, hogy részt vegyen egyen.

Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest

Viktória királynőnek pedig kötődése van ahhoz a budapesti teadélutánhoz is, amely London legjobbjai közt is megállná a helyét: a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest Múzsa Bárjában ugyanis történelmi jelentőségű porcelán étkészleten szervírozzák a válogatott finomságokat. Az 1851-es londoni világkiállításon mutatták be a Herendi Manufaktúra Fischer Mór által tervezett új kollekcióját, amely a kiállításra kilátogató Viktória királynőnek annyira megtetszett, hogy egy komplett készletet rendelt belőle. A készleten látható díszítés később a Viktória-minta nevet kapta, s ennek a kissé modernizált, pasztellesített verziója a The Royal Garden nevet viselő minta, ami azt a készletet díszíti, amit Vilmos herceg és Katalin hercegné kapott nászajándékba a magyar manufaktúrától.

Ilyen készletből a világon mindössze két helyen ihatunk tehát és fogyaszthatunk süteményt: a Buckingham-palotában és a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben.

Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest

A Múzsa teadélutánján évszakonként más és más finomságok kerülnek az elengedhetetlen emeletes szervírozótálra. A jelenlegi, téli kínálatban többek közt kacsamáj terrine, gyömbérkenyér-szendvics, lazacos quiche és sütőtökös miso szendvics is szerepel, a cukrászcsapat pedig olyan édességeket alkotott az alkalomra, mint a gesztenyés Mini Mont Blanc, a csokoládés choux vagy a mini stollen. Mindezek mellé számtalan prémium teából válogathatunk, és kedvünk szerint választhatunk pezsgőt, champagne-t vagy Sei Bellissimi koktélt. A már önmagában varázslatos élményt a káprázatosan szép Grasham-palota falai közt felcsendülő élőzene teszi teljessé.

A figyelmetekbe ajánljuk