A Magyar Bormarketing Ügynökség Mi folyik itt? Borok járatlan utakon őszi kampányában három borvidékre kalauzolnak el minket és felkutatják számunkra a legfinomabb borokat, a legizgalmasabb programokat és a legszebb fotóspotokat.
A háromrészes videósorozat az Etyek-Budai, a Villányi, az Egri és a Móri borvidék kihagyhatatlan látnivalóit mutatja be, természetesen boros szemüvegen keresztül, hiszen e három vidék kultúrájának és identitásának hosszú évtizedek óta elengedhetetlen része a borkészítés.
Szőlőskerti hangulat és pincelátogatás a fővárosban?
Budapesten ez sem lehetetlen, hiszen a főváros XXII. kerülete, Budafok a borkereskedelem jelentős központja volt, számos borpince otthona és a mai napig a pezsgőkészítés fellegvára az országban. A budafoki pincerendszer több mint 50 kilométeres hossza világviszonylatban is különleges, feltétlen ajánlott bebarangolni a feltárt pinceágakat. A borvidék budai részének egyértelműen legnagyobb és legismertebb képviselője a Törley. A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban pedig autentikus helyszínen ismerhetjük meg a pezsgőkészítés múltját és jelenét, a Törley család, valamint Budafok történetét. Az érlelő pincében a pezsgőmáglyák és rázóállványok közt sétálva pedig a különböző pezsgőgyártási technológiákba is betekintést nyerhetünk.
Etyekre sem csak Piknik idején érdemes ellátogatni, hiszen annyi programmal vár minket hazánk egyik leghíresebb pezsgőkészítő kisvárosa, hogy egy nap nem is elég rá. Látogassunk el a Korda Filmstúdióba, ahol nemcsak hazai, de számos hollywoodi film is forgott már; ejtőzzünk egyet a Haraszthy Pince medencéjének partján csodás kilátás mellett, esetleg béreljünk egy elektromos biciklit és fedezzük fel a dűlőket kétkeréken.
Ha megéheznénk, irány a Sonkamester, ahol finomabbnál finomabb grill- és sült húsokat, meg persze sonkát kóstolhatunk. A nap zárásaként pedig látogassunk el a számos remek pincészet egyikébe, vagy akár többe is!
Az 1996 óta működő Etyeki Kúria kezdettől fogva – a hagyományok tisztelete mellett – az újító szemléletmódjukról váltak ismertté. Nem véletlen, hogy úttörőként 2001-ben elsőként telepítettek pinot noir szőlőt vörösbor készítése céljából az Etyek-Budai borvidéken. Birtokuk csendes, festői környezetben, pinot noir ültetvények ölelésében fekszik, borbárjuk ajtaja pedig a hét minden napján nyitva áll, így bármikor betérhetünk.
A Haraszthy Pincészetbe sem csak a csodás medencéjük miatt érdemes ellátogatni. Egyedi és karakteres tételeik többek között kísérletező attitűdjüknek is köszönhető, hiszen a hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkoznak. Érdekesség, hogy a borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította, névadója pedig Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel.
A nagy nevek mellett érdemes kevésbé ismert pincészeteket is felfedezni, például a mindössze 4 hektáron termelő Anonym Pincét, akik 2006-os első évjáratukban Olaszországi tapasztalataikat felhasználva rögtön pezsgőkészítésbe kezdtek. A sikeren felbátorodva 2008-ban elkészítették első csendes boraikat is pinot noirból, chardonnayból és sauvignon blancból és azóta is töretlen lelkesedéssel készítik az újabb tételeket.