Nyers osztriga
Shutterstock
Marler szerint az elmúlt években megnőtt a kagylókhoz köthető megbetegedések száma, ami a melegedő vizeinknek tulajdonít. Ahogy a Föld vizei egyre jobban melegednek, a mikrobák könnyebben szaporodnak, és végül a fogyasztók által lenyelt nyers osztrigákba kerülnek.
Ez is érdekelhet: Öt étel, amit sosem szabadna nyersen fogyasztanod
Fogyasztásra előkészített, egyből fogyasztható gyümölcsök és zöldségek
Shutterstock
Marler személy szerint ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket „úgy kerüli, mint a pestist". Lehet, hogy jóval kényelmesebb ilyen termékeket választani, de mivel több ember kezeli és dolgozza fel, ezért jóval nagyobb az esély a szennyeződésre. Marler szerint nem éri meg kockáztatni.
Rare (véres) steak
Shutterstock
Marler nem ajánlja, hogy olyan steaket rendeljünk, ami még közepesen sincs átsütve. A szakértő szerint a húst végig 160 fokon kell sütni, hogy elpusztuljanak az E. coli vagy szalmonellát okozó baktériumok.
Olvasd el ezt is! Ételek, amelyek szigorúan tiltólistásak a királyi családban
Nyers tojás
Shutterstock
Aki hallott már a szalmonellafertőséről, annak nem nem is kérdés, miért kell kerülni a nyers tojás fogyasztását. Marler szerint ma már sokkal kisebb az esélye annak, hogy nyers tojásból ételmérgezést kapjunk, mint 20 évvel ezelőtt, de ő mégsem kockáztat.
Pasztőrözetlen tej és gyümölcslevek
Egyre többen ösztönzik az embereket, hogy „nyers" tejet és gyümölcsleveket fogyasszanak, azzal érvelve, hogy a pasztőrözés csökkenti a tápértéket. Marler szerint a pasztőrözés nem veszélyes; a nyers italok viszont igen, mivel a biztonsági lépés kihagyásával a baktériumok, vírusok és paraziták általi fertőzés kockázata jelentősen megnőhet.