ételmérgezés
Shutterstock

5 élelmiszer, amit messziről kerüljünk egy ételmérgezés-szakértő szerint

Bill Marler ügyvéd több évtizedet töltött ételmérgezéssel kapcsolatos perekkel, és ma már inkább kihagy bizonyos ételeket az étrendjéből. Az ügyvéd egyébként már több mint 600 millió dollárt nyert ügyfeleinek az élelmiszerfertőzéssel kapcsolatos ügyekben, és azt mondja, hogy tapasztalatai meggyőzték arról, hogy a felsorolt élelmiszerek nem érik meg a kockázatot.

Nyers osztriga

Shutterstock

Marler szerint az elmúlt években megnőtt a kagylókhoz köthető megbetegedések száma, ami a melegedő vizeinknek tulajdonít. Ahogy a Föld vizei egyre jobban melegednek, a mikrobák könnyebben szaporodnak, és végül a fogyasztók által lenyelt nyers osztrigákba kerülnek.

Ez is érdekelhet: Öt étel, amit sosem szabadna nyersen fogyasztanod

Fogyasztásra előkészített, egyből fogyasztható gyümölcsök és zöldségek

Shutterstock

Marler személy szerint ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket „úgy kerüli, mint a pestist". Lehet, hogy jóval kényelmesebb ilyen termékeket választani, de mivel több ember kezeli és dolgozza fel, ezért jóval nagyobb az esély a szennyeződésre. Marler szerint nem éri meg kockáztatni.

Rare (véres) steak

Shutterstock

Marler nem ajánlja, hogy olyan steaket rendeljünk, ami még közepesen sincs átsütve. A szakértő szerint a húst végig 160 fokon kell sütni, hogy elpusztuljanak az E. coli vagy szalmonellát okozó baktériumok.

Olvasd el ezt is! Ételek, amelyek szigorúan tiltólistásak a királyi családban

Nyers tojás

Shutterstock

Aki hallott már a szalmonellafertőséről, annak nem nem is kérdés, miért kell kerülni a nyers tojás fogyasztását. Marler szerint ma már sokkal kisebb az esélye annak, hogy nyers tojásból ételmérgezést kapjunk, mint 20 évvel ezelőtt, de ő mégsem kockáztat.

Pasztőrözetlen tej és gyümölcslevek

Egyre többen ösztönzik az embereket, hogy „nyers" tejet és gyümölcsleveket fogyasszanak, azzal érvelve, hogy a pasztőrözés csökkenti a tápértéket. Marler szerint a pasztőrözés nem veszélyes; a nyers italok viszont igen, mivel a biztonsági lépés kihagyásával a baktériumok, vírusok és paraziták általi fertőzés kockázata jelentősen megnőhet.


A figyelmetekbe ajánljuk