Bár lángost évszaktól függetlenül ehetünk, mégis talán a nyári időszakban fogyasztjuk a leginkább. A balatoni strandolás és a duna-parti séták elmaradhatatlan kelléke, amit otthon is elkészíthetsz.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 65 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 1 tk só
Langyosíts meg kb. 1 dl tejet, majd morzsold bele az élesztőt, ezt követően adj hozzá nagyjából 1 evőkanál lisztet, és hagyd meleg helyen kelni.
A lisztet egy tálba szitáld, a közepébe pedig nyomj mélyedést, öntsd bele a kovászt, majd add hozzá a megmaradt langyos tejet, a langyos vizet és a sót is. Kezdd el dagasztani, amíg a tészta el nem válik az edény oldalától.
Letakarva kb. 50 percig keleszd a tésztát. Ha megkelt, formázd rúddá a tésztát, körülbelül 15 darabot. Kicsit gömbölyítsd, majd újból 30 percet keleszd.
Amikor megkelt, forró olajban oldalaként 1-1 perc alatt készre sütheted az olajos kézzel széthúzott, megformált tésztákat.