hlphoto/Shutterstock
július 26., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

5 kötelező lépés, ha tökéletes barbecue-s csirkét készítenél

Azt gondolnánk, hogy a barbecue.-s csirke elkészítése nem is olyan nehéz feladat, pedig néha még a legjobbakkal is előfordul, hogy sütés közben elkövetnek néhány hibát. Mint sok más étel esetében, úgy ennél is létezik pár alapvető szabály, melyeket érdemes betartani, ha tökéletes ízélményt szeretnénk kapni.

Akik valaha készítettek már életükben BBQ-s csirkét, azok pontosan tudják, hogy a tökéletes eredmény a részletekben és a figyelmességben rejlik. Ha azt hisszük, hogy minden csak a szószon múlik, akkor tévedünk – az előkészítés, a fűszerezés, az időzítés is mind-mind fontos szerepet játszik a folyamatban. Íme a legfontosabb 5 lépés, melyeket, ha betartunk, minden vendégünk boldogan fog távozni a kertipartinkról.

1. Hagyjuk a bőrt kiszáradni!

Sokan kihagyják ezt a lépést, pedig nagyon fontos a folyamatban: ha csontos, bőrös csirkét használunk, akkor számolnunk kell a nedvességgel – ez ugyanis megakadályozza, hogy a bőr ropogósra süljön. Miután kivettük a húst a csomagolásból, fogjunk egy papírtörlőt és töröljük szárazra, majd hagyjuk állni a hűtőben fedő nélkül 1–2 órán keresztül. Ez a szárítási módszer segít a bőrnek kiszáradni és feszesedni, így gyorsabban ropogósra sül majd, és a fűszerkeverék is jobban megtapad rajta.

2. A fűszerezés

Az ízek rétegezése kulcsfontosságú, ha barbecue-s csirkéről van szó – az alap a száraz fűszerkeverék, a szósz még nem játszik szerepet ennél a lépésnél. Használjunk durva sót, füstölt paprikát, barna cukrot, fokhagymaport és fekete borsot. Ha szeretjük az izgalmasabb ízeket, a chilitől, köménytől és akár egy kis fahéjatól sem kell tartanunk. Ezekkel mind dörzsöljük be jól a húst, majd hagyjuk állni legalább 30 percet – ezalatt az ízek beszívódnak, és grillezés közben ízletes kéreg alakul ki a hús felszínén.

Száraz fűszerkeverék
Fotó: Anju Ravindranath/Unsplash
3. Állítsuk be a grillt két zónára!

Gyakori hiba, hogy a csirkét végig nagy lángon sütjük – így ugyanis kívül égett, belül pedig nyers lesz. Alkalmazzunk ehelyett kétzónás sütési technikát: az egyik oldalon erős, a másikon mérsékelt hővel. Így kívül szépen megpirul, belül pedig kíméletesen sül át anélkül, hogy kiszáradna, vagy megégne. Kezdjük a csirkét a forró oldalon, bőrrel lefelé, hogy egy kis kérget kapjon, majd tegyük át a hűvösebb területre, és fedjük le a grillt.

4. A szósz

Sokak szerint a BBQ-s csirke elkészítésének aranyszabálya, hogy ne kenjük rá túl korán a szószt – a legtöbb mártás ugyanis sok cukrot tartalmaz, ezáltal nagyon könnyen megégnek. A The Manual cikke szerint az utolsó 5–10 percig érdemes várni ezzel a lépéssel – ekkor már, vékony rétegben rákenhetjük a húsra. Süssük így egy kicsit, fordítsuk meg, és ismételjük meg még egyszer vagy kétszer. Ha így járunk el, a szósz szépen megtapad, karamellizálódik és ragacsos mázzá válik.

Barbecue szósz
Fotó: Amie Johnson/Unsplash
5. Felejtsük el a stoppert!

Ne az órát figyeljük, hanem a hús belső hőmérsékletét. A comb és alsócomb akkor jók, ha elérik a 80–83 fokot – a mell pedig már 71 fokon is levehető, mert pihenés közben tovább sül. Nem csak arra kell figyelni, hogy készen van-e, hanem arra is, hogy szaftos maradjon – a sötétebb, zsírosabb húsrészek például jól bírják a hosszabb sütést is. Utolsó lépésként még egy fontos dolog: sütés után a húst mindig hagyjuk pihenni 5–10 percig – ez megakadályozza, hogy kifolyjon a szaft, és segít, hogy a szósz jobban beszívódjon a bőrbe.

Nyitókép: Barbecue csirke / hlphoto/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök