A mogyoróvajas keksz nem meglepően Amerikából származik, hiszen a lehetőségek országában hatalmas népszerűségnek örvend földimogyoróból készült krém. Ebből adódóan sok mindenhez felhasználják, de ez az egyik legkedveltebb a recept.
Ez a keksz pedig nem csak azért remek választás, mert könnyen elkészíthető, hanem mert egyszerűen minden napszakhoz tökéletesen illik. Reggeli kávé mellé, uzsonnára, illetve vacsora utáni desszertként is kiváló.
- 16 dkg mogyoróvaj (crunchy)
- 12.5 dkg vaj (puha)
- 18 dkg barna cukor (sötétbarna)
- 2 ek juharszirup
- 1 db tojás
- 20 dkg finomliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 teáskanál vanília kivonat
A hozzávalókat fakanállal vagy robotgéppel összedolgozzuk. (A sorrend mindegy, hiszen csak beletesszük a tálba és egyből keverhetjük is) Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, diónyi nagyságú gombócokat teszünk ki a masszából. Végül pedig a tenyerünkkel korongokká lapítjuk.
Légkeverésen 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 10 percre, majd ha kész tepsiben hagyjuk kihűlni a kekszeket.