ANTON by Alelí
szeptember 24., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Budapest egyik legkedveltebb olasz éttermének „kistestvére” lett: itt az ANTON by Alelí

Képzeljük magunkat egy hangulatos trattoriába. Egy asztal mellé, fonott háttámlájú székbe. Paradicsomlevest eszünk, és azt gondoljuk, ehhez foghatót még sosem kóstoltunk. Aztán pizzát rendelünk – például mortadellásat – végül megízleljük a proseccós citromsorbet-t. Kellemes gondolat, ugye? A jó hír, hogy mindez könnyen valósággá válhat, és történhet Budapesten is, ugyanis szeptember elején megnyílt az ANTON by Alelí: Giorgio Cavicchiolo legfrissebb vallomása az olasz életérzésről. Egy hely, amely könnyed, mégis elegáns és magával ragadó.

Egy ideje már az olaszországi nyaralások után se kell nagyon szomorkodni Budapesten – legalábbis a gasztronómia terén mindenképp van mivel feledtettni a szürke hétköznapokhoz való visszatérést. Elég például betérni a három Michelin-csillagos Dani García közkedvelt éttermébe, az Alelíbe, vagy a közvetlen szomszédságában megnyílt ANTON-ba, amely az Alelí szellemiségét viszi tovább, csak lazább, hétköznapibb formában. Az ANTON by Alelí az a hely, ahol minden könnyedséggel és őszinteséggel történik. A konyhát itt is Giorgio Cavicchiolo vezeti, akinek nemcsak a szakmai tudása, hanem karizmatikus személyisége is meghatározza az éttermet. Hosszú borlap helyett Giorgio a barátai pincészeteiből válogatja össze a ház borait, a pulton mindig a hét süteménye vár minket, és hetente változó levesek közül válaszhtaunk. A laza gasztronómiai kínálat középpontjában a pizzák és a pannini szendvicsek állnak. Ropogós kenyérbe zárt padlizsán parmigiana, vitello tonnato vagy füstölt lazac – egy falatnyi, mégis ünnepi szelete az olasz életnek.

Az étterem elnevezése József nádor középső keresztnevére utal, belső tere pedig a „legmagyarabb Habsburg” szülővárosát, Firenzét idézi meg – azt a várost, ahol a nádor gyermekkora a reneszánsz eleganciájában telt. Az ANTON by Alelí hangulata egyszerre elegáns és rusztikus: galériafalán toszkán metszetek és falfestmények váltakoznak az ikonikus ’60-as évek fotóival, amelyek a „dolce far niente” gondtalanságát ragadják meg. A tér központi eleme egy orangerie-re emlékeztető installáció, ahol a hatalmas, patinás tükrökben citromfák képei tükröződnek vissza, még erőteljesebbé téve a mediterrán életérzést.

Fotó: ANTON by Alelí

Olaszországban még a legkisebb faluban is van egy tér templommal, bankkal és egy bárral, ahol a nap eszpresszóval indul, cappuccinóval folytatódik, aztán gyors ebédelőkkel telik meg, majd délután üzleti találkozóhelyként szolgál, míg el nem jön az aperitivo, estére pedig barátokkal telt helyszínné válik. Ezt a mindennapi, laza életérzést szerettem volna az Alelí mellé elhozni. Egy újabb rétegét megmutatni az olasz életérzésnek, egy helyet, amely nem csak egy gyors megálló — hanem egy hely, ahol jó megpihenni.

– fogalmazott a konyhafőnök. 

Giorgio Cavicchiolo Észak-Olaszországban, Tomboloban született, egy kisvárosban Padova közelében. A főzés iránti szenvedélye már fiatalon kibontakozott, és hamar eldöntötte, hogy ezen a területen szeretne kiteljesedni. Első munkahelye Nervesa della Battagliában volt, ahol szakácsként és pincérként is tevékenykedett. Pályafutása következő állomása Magyarország lett, ahol közel 30 évig dolgozott a neves Fausto's étteremben, előbb szakácsként, majd séfként. Munkásságát a mediterrán konyha iránti elkötelezettség és a folyamatos újítások iránti vágy jellemzi. Inspirációit a termékekkel való kísérletezésből, szakácskönyvekből és séftársai munkáiból meríti. Fókuszában a kimagasló vendégélmény megalkotása áll, amihez a gyermekkorából merít ihletet: a családja vidéki konyhájában összegyűlt népes társaságok örömteli kapcsolódásából.
Fotó: ANTON by Alelí

Az Alelí sikere után világossá vált a számomra, hogy lehetünk még bátrak. A könnyed, mesterkéletlen olasz hangulatot szerettem volna megidézni, olyat, amilyennel utazásaim során találkoztam. Nem is tudtam volna Giorgiónál jobb embert elképzelni, aki ezt megvalósítja. Sok sikert, Giorgio!

– mondta Dani García az új egység nyitása kapcsán. Itt válik valóra Giorgió hitvallása: „l’arte di vivere” – azaz az élet művészete.

Nyitókép: ANTON by Alelí

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök