
Budapest egyik legkedveltebb olasz éttermének „kistestvére” lett: itt az ANTON by Alelí
Egy ideje már az olaszországi nyaralások után se kell nagyon szomorkodni Budapesten – legalábbis a gasztronómia terén mindenképp van mivel feledtettni a szürke hétköznapokhoz való visszatérést. Elég például betérni a három Michelin-csillagos Dani García közkedvelt éttermébe, az Alelíbe, vagy a közvetlen szomszédságában megnyílt ANTON-ba, amely az Alelí szellemiségét viszi tovább, csak lazább, hétköznapibb formában. Az ANTON by Alelí az a hely, ahol minden könnyedséggel és őszinteséggel történik. A konyhát itt is Giorgio Cavicchiolo vezeti, akinek nemcsak a szakmai tudása, hanem karizmatikus személyisége is meghatározza az éttermet. Hosszú borlap helyett Giorgio a barátai pincészeteiből válogatja össze a ház borait, a pulton mindig a hét süteménye vár minket, és hetente változó levesek közül válaszhtaunk. A laza gasztronómiai kínálat középpontjában a pizzák és a pannini szendvicsek állnak. Ropogós kenyérbe zárt padlizsán parmigiana, vitello tonnato vagy füstölt lazac – egy falatnyi, mégis ünnepi szelete az olasz életnek.
Az étterem elnevezése József nádor középső keresztnevére utal, belső tere pedig a „legmagyarabb Habsburg” szülővárosát, Firenzét idézi meg – azt a várost, ahol a nádor gyermekkora a reneszánsz eleganciájában telt. Az ANTON by Alelí hangulata egyszerre elegáns és rusztikus: galériafalán toszkán metszetek és falfestmények váltakoznak az ikonikus ’60-as évek fotóival, amelyek a „dolce far niente” gondtalanságát ragadják meg. A tér központi eleme egy orangerie-re emlékeztető installáció, ahol a hatalmas, patinás tükrökben citromfák képei tükröződnek vissza, még erőteljesebbé téve a mediterrán életérzést.

– fogalmazott a konyhafőnök.

– mondta Dani García az új egység nyitása kapcsán. Itt válik valóra Giorgió hitvallása: „l’arte di vivere” – azaz az élet művészete.