Hajdú-bihari étel, melyet a Hortobágyon készíthették először.
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kg burgonya
- 60 dkg füstölt kolbász
- 3 db paradicsom
- 3 db zöldpaprika
- 1.5 dl olaj
- 60 dkg lebbencstészta
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt cseresznyepaprika
Elkészítése:
Rakjunk tüzet. A füstölt szalonnát pedig vágjuk kockára. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kis kockákra aprítjuk. Ezt követi a kolbász, amit karikára szeletelünk. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, amit megpirítunk, majd kiszedünk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cseresznyepaprikát is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ezután pedig megkeverjük.
Hozzátesszük a felkarikázott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva megközelítőleg egy óra alatt puhára főzzük.