A farsangi időszak kedvence: a szalagos fánk
Fotó: Fűzfa Péter

A farsangi időszak kedvence: a szalagos fánk

A farsangi időszak egyik elengedhetetlen kelléke a fánk, és miért ne készíthetnénk el mi magunk is? Próbáld ki szalagos fánk receptünket!


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kis pohár rum
  • 3 dl tej
  • 1-1 dl olaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • késhegynyi só

Elkészítése: 3 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és 1 evőkanál porcukrot, ezután pedig kelni hagyjuk. Ha megkelt az élesztő 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, a pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes állagú kelt tésztát keverünk.

Dolgozzuk el alaposan, amíg egy igazán lágy tésztát nem kapunk. Majd takarjuk le egy ruhával és langyos helyen másfélszeresére kelesszük.

Amennyiben kész nyújtódeszkára tesszük és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy egy egyszerű pohárral kiszaggatjuk és ezeket is ruhával letakarva fél óráig kelni hagyjuk.

Ezt követően a fánkot középforró olajban kisütjük. Sütés kezdetén az edényt befedjük, ha átfordítjuk a fánkot fedő nélkül sütjük tovább. Ha kész meghintjük porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.

Related Articles From Your Site
A figyelmetekbe ajánljuk