purple and pink plasma ball

Először termelt fúziós reakció több energiát, mint amennyit elnyelt

Fontos mérföldkőhöz érkezett a fúziós energia kutatása.


Először sikerült elérni, hogy egy fúziós reakció 1,3 megajoule energiakibocsátási rekordot érjen el. Továbbá először haladta meg a fúziós reakció kiváltásához használt üzemanyag által elnyelt energiát. Bár még van hova fejlődni, az eredmény jelentős javulást jelent a korábbi hozamokhoz képest: nyolcszor nagyobb, mint a néhány hónappal korábban végzett kísérletek, és 25-ször nagyobb, mint a 2018-ban végzett kísérletek. Hatalmas eredmény!

Az eredményt elérő kutatócsapat szerint ez a kísérlet aprólékos finomítási munkájának eredménye, beleértve a hohlraum és a kapszula kialakítását, a lézerek pontosságának javítását, új diagnosztikai eszközöket, valamint a kapszula implosziójának sebességét növelő tervezési változtatásokat, amelyek több energiát juttatnak a plazma forró pontjába, amelyben a fúzió végbemegy.

A csapat további kísérleteket tervez, hogy megnézze, meg tudják-e ismételni az eredményüket, és hogy részletesebben tanulmányozzák a folyamatot. Az eredmény új utakat is nyit a kísérleti kutatások előtt. A fizikusok azt is remélik, hogy ki tudják dolgozni, hogyan lehet tovább növelni az energiahatékonyságot.

A lézerfény röntgensugárzássá alakításakor a hohlraumban sok energia vész el; a lézerfény nagy része ehelyett a hohlraum falainak fűtésére megy el. Ennek a problémának a megoldása egy újabb jelentős lépéssel közelebb visz minket a fúziós energiához.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk