Rémálom az Elm utcában plakát

„Egy, kettő, Freddy érted eljő" – a sztori a Rémálom az Elm utcában mögött

Csíkos pulóver, barna kalap, pengés kesztyű és egy jó adag félelem.


A rém álom az Elm utcában a filmművészet valaha volt egyik legikonikusabb horrorfilmje. S talán nem túlzás kijelenteni azt sem, hogy Freddy Krueger az egyik legismertebb filmes karakter Hollywoodban. Hiszen ki tudná elfelejteni rémisztő megjelenését? A pulóver, a kalap és a hatalmas pengekesztyű örökre belevéste magát a popkultúra felejthetetlenjei közé.

De miképp jöhetett létre mindez? És mi lehetett a siker kulcsa? Annyi biztos, hogy a dicsőség receptjéhez szükség volt egy álmodozó rendezőre, egy sikeréhes producerre és temérdek lelkes munkatársra.

Megszületik Freddy

A hatvanas, hetvenes években láthattunk különféle horrorfilmeket, pláne a slasher kategóriában. Igen, jön egy rosszfiú, aki lemészárol mindenkit, kivéve egy embert, – ki nem találod –, a főszereplőt. Harcolnak és sikítoznak a produkció utolsó tíz percében, majd a gonosz elnyeri méltó büntetését, s a jó megmenekül. Meh, dögunalom.

Ezzel a klisé sorozattal szeretett volna szakítani Wes Craven forgatókönyvíró/rendező, aki addigra már egy-két B-kategóriás horrorfilmen túl volt. Craven folyamatosan ontotta magából a betegebbnél-betegebb ötleteket, míg végül megszületett Freddy. Ám ezúttal az elgondolása még elvontabb és még progresszívebb volt.

Inspiráció

A rendező azután döntött úgy, hogy elkészíti a filmet, miután elolvasta a Los Angeles Times cikkét egy csoport tizenéves kambodzsai bevándorlóról, akik nyugtalanító rémálmokról számoltak be. A fiatalok megjósolták a halálukat, de akadtak olyanok is, akik álmukban haltak. Ez a titokzatos történet, a rémálmok és az alvás misztikuma, pedig azonnal megihlette Cravent.

A karakter

Mint minden író, ő is valamilyen szinten a saját tapasztalatiból/életéből merítkezett. Ugyanis gyerekkorában látott egy rendkívül megégett embert, s annak arca örökre beleégett a retinájába. Sosem tudta elfelejteni, ugyanúgy, ahogy azt az esetet sem, amikor egy környéken élő részeges férfi megijesztette. A szóban forgó úr pedig pont ugyanolyan barna kalapot viselt, mint Freddy. Így ekkor már körvonalazódott a karakter külső megjelenése. De várjunk csak! Kéne még egy név. Egy név, amelyet nehezen lehet elfelejteni.

Fred Krueger

Craven számára ez a név, pedig több volt, mint csak egy név. Nem hasraütésszerűen alkotta meg. Ugyanis így hívták azt a srácot, aki az általános iskolás éveit megkeserítette. Amikor a karakter elnevezésénél járt, gondolkodás nélkül Freddy Kruegernek nevezte el. A zsarnokoskodó srác, – addigra férfi – pedig biztosan megbánta minden tettét, de minimum nevet változtatott.

R\u00e9m\u00e1lom az Elm utc\u00e1ban plak\u00e1t

A film plakátja

Pinterest

A fegyver

Craven nem akarta, hogy Freddy egy egyszerű késsel hadonásszon, mint Michael Myers a Halloweenben vagy Jason Voorhees a Péntek 13-ban, ezért Freddy ikonikus pengés kesztyűjének megalkotásához a saját macskájának karmaitól való félelmét és a késkészleteket árusító reklámok sorozatát vette alapul.

Ki legyen Ő?

freddy krueger

IMDB

Craven állítólag azt tervezte, hogy egy kaszkadőr játssza majd a halhatatlannak tűnő gyerekgyilkost – ahogy az addig szokás volt, – de (bölcsen) inkább egy tapasztalt színész mellett döntött. Első választása a zseniális brit karakterszínészre, David Warnerre esett. A színész azonban kénytelen volt lemondani a projektről, így a szintén kiváló Robert Englund előtt nyílt meg az út, aki nagyon akarta és nagyon jól csinálta. S szerintem mindenkinek, ő marad az igazi Freddy.

Siker

new lines cinema log\u00f3

S bár még a készítők is csak naivan, vért izzadva reménykedtek a sikerben, összejött nekik. A New Line Cinema-nak ez volt az első nagyobb projektje, ami egészen könnyedén sodorhatta volna a csőd szélére a céget. Ezt a rizikót pedig bátran vállalta Robert Kenneth Shaye, aki nagyon szerette volna beizzítani filmes fellegvárát.

A Rémálom az Elm utcában-t és a New Lines-t pedig egy New York-i PR-os, Sue Salter mentette meg lényegében, ugyanis óriási hírverést csapott a produkciónak. Így a filmet bemutatták a Time Squaren is, és a premier estéjén kígyózó tömeg állt a mozik előtt, hogy megnézhessék Krueger uraság ámokfutását.

A mozi végső gyártási költségvetése valahol 1,8 millió dollár körül állt meg, amit nagyjából 72 óra alatt vissza is nyertek. A mozibemutató végére pedig több mint 25 millió dollárt kaszált.

Tisztelgés a nagyok előtt

Craven gyermekded lelkesedését és alázatosságát rendezés közben is megvillantotta. A híres jelenet, amelyben Glen (Johnny Depp) ágyából véres gejzír lövell ki, Stanley KubrickA ragyogás című filmjének hasonló, liftből kiömlő, nagyon véres jelenete ihlette. Az effekt létrehozásához a vért 80 gallon vörös festékkel kevert vízből készítették, amelyet aztán egy fejjel lefelé épített díszleten keresztül öntöttek ki.

Ez volt Johnny Depp az első színészi munkája is. S bár egyáltalán nem hasonlított a forgatókönyvben leírt karakterre, úgy tűnik, Craven valami különlegeset látott a színészben.

A figyelmetekbe ajánljuk