Egy francia zászló.

Győzhetnek a franciák, náluk alakul a legjobban a turizmus

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) új kutatása szerint a francia utazási és turisztikai ágazat idén 34,9%-os növekedést érhet el.


A WTTC képviselői a nemrégiben megrendezett Destination France csúcstalálkozón elmondták, hogy az ágazat idei növekedése meghaladja Európa 23,9%-os általános növekedési rátáját és a 30,7%-os globális fellendülést. 2019-ben az ország utazási és turisztikai ágazatának hozzájárulása a GDP-hez 211 milliárd eurót (77 ezer milliárd forint) tett ki (a nemzetgazdaság 8,5%-a). 2020-ban, amikor a világjárvány miatt a nemzetközi utazások leálltak, az utazási és turisztikai ágazat részesedése mindössze 108 milliárd euróra (39,4 ezer milliárd forint) csökkent (a nemzetgazdaság 4,7%-a).

A legfrissebb kutatások szerint azonban a jelenlegi fellendülés mellett az ágazat éves szinten közel 35%-os növekedésre számíthat, ami 38 milliárd eurós (13,8 ezer milliárd forint) növekedést jelent. Az adatokból az is kiderül, hogy 2022-ben az ország éves szinten 21,8%-os növekedést könyvelhet el, ami további 32 milliárd euróval (11,6 ezer milliárd forint) járulna hozzá a gazdaság fellendítéséhez.

A globális turisztikai szervezet szerint bár a belföldi utazások növekedése némi enyhülést hozott a franciáknak, ez nem elegendő a teljes fellendüléshez, amely a gazdaság megmentéséhez és a COVID-19 világjárvány miatt elveszített több millió munkahely megmentéséhez szükséges. A kutatás rámutat továbbá, hogy míg a belföldi költések 2021-ben 56,6%-kal nőnek éves szinten, addig a nemzetközi költések 1,9%-kal csökkenhetnek ebben az esztendőben.

A nemzetközi turisztikai ágazat enyhén szólva sincs könnyű helyzetben, egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás szerint 2024 után sikerül majd csak megközelíteni a 2019-es szintet.

Forrás: Travel Daily

A figyelmetekbe ajánljuk