Lenyűgöző Fornasetti-kiállítás nyílt Parmában
Cosimo Filippini via Designboom

Lenyűgöző Fornasetti-kiállítás nyílt Parmában

Az olasz kultúra – az elmúlt hónapok tragikus eseményeinek ellenére – él és virágzik, és lassan visszatér a megszokott színtereire. Parmában június elején a 20. század egyik legtermékenyebb iparművészének, Piero Fornasettinek nyílt kiállítása.Színház az egész

Cosimo Filippini via Designboom

A Theatrum Mundi címet viselő kiállításra több száz alkotás érkezett a milánói Fornasetti-műteremből, melyeket a kurátorok úgy helyeztek el a Pilotta-palota tereibe (Complesso Monumentale della Pilotta), hogy dialógusba lépjenek az épülettel és a kiállított műtárgyakkal. Az installáció a 16. századi értelemben teátrum: a látogatót keresztülvezeti egy sokrétű utazáson a klasszikus és a modern, a múlt és a jelen, valamint az illúzió és a valóság között.

Régi közt valami új

Cosimo Filippini via Designboom

A könyvtárteremben a kötetek címlapjáról kacsintanak vissza a milánói művész szürreális alakjai.

Szobrok

Cosimo Filippini via Designboom

Antonio Canova klasszicista női szobra lábánál Fornasetti jól idomított francia buldog kutyája ül.

Ugyanaz az arc

Cosimo Filippini via Designboom

A tárlat során Lina Cavalieri operaénekesnő portréjába lépten nyomon beleütközhet a látogató, leghatásosabb megjelenése a híres barokk színházterem, a Teatro Farnese másolatának nézőterén vár: a női arc több száz variációja tekint le a magasból.

A sokszínű parmai programkínálatnak csak egyik eleme a Pilotta-palotában nyílt Fornasetti-kiállítás, hiszen a város 2020-ban Olaszország kulturális fővárosa címet viseli. A tárlat február 14-ig várja az érdeklődőket, így jó eséllyel élőben is megtekinthetjük.

Forrás: designboom.com

A figyelmetekbe ajánljuk