A földön maradt a NASA Mars-helikoptere
Semmilyen komoly hiba nem történt.

Egy eddig tökéletes széria szakadt meg a vörös bolygón: mint ismert, kezdésnek az 1,8 kilós Mars-helikopter először három, majd öt méterre emelkedett, ahol 5 fokos dőlésszögben 2 métert repült oldalra, ott pedig több forgással képeket is készített minden irányból.

Az Ingenuity aztán a harmadik repülésnél kapcsolt rá igazán: összesen 80 másodpercet töltött a levegőben és 50 méterre elhagyta a felszállási helyszínt és összesen 100 métert haladt. ,A repülési sebessége is felszaladt 0,5 m/s-ról 2 m/s-ra (7,2 km/h). A repülés közben már fotókat is készített a szerkezet.

A negyedik tesztrepülésre azonban az Ingenuity a talajon maradt. Ugyan tragédia nem történt, hiszen a mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres. Ráadásul az űrkutatási hivatal közlése szerint a NASA repülésirányítói pénteken újabb tesztrepüléssel próbálkoznak majd.

Azért a helikopternek nincs egyszerű dolga: a Marsnak rendkívül ritka légköre, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Kilátás 5,2 méterről NASA / JPL-Caltech

A repülésekre a jövőhét elejéig lesz lehetőség, hiszen a Perseverance már nagyon elkezdené a fő küldetését: kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.


A figyelmetekbe ajánljuk