erdő

Kiderült, mi okozza a földrengés előtti anomáliákat

A kutatók laboratóriumban tesztelték, hogyan keletkezik a földrengés előtti elektromos töltéssel rendelkező gáz.


A tudósok olyan földalatti elektromos aktivitást kezdtek észlelni, amely sokszor hetekkel előre jelzi a földrengést.

Egy új kutatás alapján az aktivitást gázok okozzák, amelyek felgyűlnek és elzáródnak egy esetleges földrengés előtt. Ez akkor történhet, amikor a földalatti át nem eresztő kőzetrétegek elzárják a víz áramlását. Ezt egy hibaszelep okozza.

Amikor a hibaszelep megreped és csökken a nyomás, a csapdába esett vízben oldott szén-dioxid vagy metán szabadul fel. Amint a gáz megjelenik, a repedezett felületekről felszabaduló elektronok a gázmolekulákhoz kapcsolódnak, és felfelé haladva áramot generálnak.

Laboratóriumi beállítások segítségével a kutatók kvarc, gabbró, bazalt és finomszemcsés gránit reakcióit tesztelhették kicsinyített földrengésszerű szimulációkban. Kimutatták, hogy az elektromos gázáramok valóban összekapcsolódhatnak a kőzettöréssel.

A gáz elektromosságának mértékét befolyásolhatja a kőzet típusa is. A gránitot tartalmazó kőzetek ugyanis olyan rácshibákkal rendelkeznek, amelyek idővel megfogják a párosítatlan elektronokat, és ez nagyobb áramhoz vezet.

Az elektromágneses kitörésekkel kapcsolatos egyéb hipotézisek között szerepel az az elképzelés, hogy maguk a kőzetek is kellő megterhelés mellett és kellő hő hatására félvezetővé válhatnak, míg más szakértők szerint ezek a kitörések egyáltalán semmit sem bizonyítanak.

A kutatás segíthet a jövőbeni földrengések precízebb megértésében és bejóslásában.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk