Franciska Gaal

A magyar film történetéről nyílt kiállítás a Ludwigban

A magyar film történetét mutatják be különböző termeken át.

Megnyílt a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című időszaki tárlat, amely az aranykort, gyönyörű filmeket, hazai és innen elszármazott alkotókat, vagyis a magyar moziverzumot mutatja be a nagyközönség előtt.

E nagyszerű kiállítás arra jó többek között, hogy részletes választ kapjunk minden fontos kérdésre a magyar moziról

– fogalmazott Koltai Lajos rendező, operatőr.

A jövőben tervezik, hogy állandó kiállítás létesüljön a magyar filmről mozipalotával, nemzetközi filmversennyel, közép-európai filmvásárral is, árulta el a megnyitón Káel Csaba,a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke, valamint mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A tárlat tizennégy termen keresztül mutatja be a magyar film 120 évét.

A legoptimálisabbnak az tűnt, ha kronologikus sétára invitáljuk az érdeklődőket, és a kezdetektől napjainkig elmeséljük, hogy mi történt a magyar film fejlődéstörténetében. A tárlat minden apró részlete egy kis kincs, ezért felnőtteknek, gyerekeknek és családoknak is ajánljuk

– mondta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója.

A tárlaton kiderül, hogy a magyar némafilm története 1908–10 körül kezdődött, és 1931-ig tartott. Ez idő alatt mintegy hatszáz magyar némafilm készült, melynek azonban a kilencvenhárom százaléka elveszett.

A kiállításon többek között az első mozireklámok és különböző berendezések reklámjai is megtekinthetők.

Azt is megtudhatjuk, hogy az 1930 és 1945 között készült alkotások nagy része a második világháború után külföldről, idegen nyelvű feliratokkal került később elő.

A kiállítás három teremben emellett a magyar államosított filmgyártásnak azt az időszakát mutatja be, amely 1945-tól 1989-ig tartott.

Egy teremben pedig, melynek címe Magyar filmek a nagyvilágban, az elmúlt 30 év magyar filmsikereit is megtekinthetjük.

(Forrás: Kultúra)

A figyelmetekbe ajánljuk