wikipedia

Wikipédia

Minden út a Filozófiához vezet a Wikipédián

Tudtad, hogy ha a Wikipédián elkezdesz kitartóan rákattintani a legelső hivatkozásra minden szócikkben, akkor előbb-utóbb, de biztosan eljutsz a Filozófia szócikki?


Valamikor 2008 környékén felfedeztek az emberek egy érdekességet a Wikipédia működésében, ami az angol nyelvű szócikkeket illeti. Mint kiderült, a cikkek többségénél ha az ember rákattint a cikkben szereplő legelső linkre, majd ezt ismételgeti, idővel el fog jutni a Filozófia szócikkig.

Olyannyira nem humbuk ez az egész, hogy saját Wikipédia-oldala is van a jelenségnek, ami önmagában még nem lenne nagy horderejű, ha nem állna komolyabb kutatás is az egész mögött. Mint kiderül róla, 2016 februárjában a szócikkek 97%-a elvezet minket a Filozófia szócikkig. Ez pedig növekedés 2011 óta, amikor még 94,52%-a vezetett csak oda.

A maradék 3% egyébként három kategóriára osztható. Az elsőben azok az útvonalak vannak, amikor a felhasználók olyan szócikkhez jutnak, amiben nincs egyáltalán link semmilyen másik szócikkre. A másodikban azok, amik már törlődött oldalakra hivatkoznak. A harmadik kategória pedig az, amikor valaki benne ragad egy loopban, mivel két oldal egymásra linkel legelőször mondjuk.

Ebből egyébként tök jó játékot is lehet kreálni, amiben kiválasztjuk mondjuk egymásnak a szócikkeket, ahonnan indulunk, majd versenyt csinálni abból, hogy ki hány lépésben jut el ezzel a módszerrel a Filozófiáig. Még az angol nyelv ismerete se igazán fontos hozzá.

(Forrás: Boing Boing)


A figyelmetekbe ajánljuk