filmkészítés, pályázat, csapó, szereplők

A környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére rövidfilmpályázatot hirdetnek "Shoot4Earth – Forgass a Földért!" címmel. A filmkészítés nem lesz egyszerű, ugyanis a résztvevőknek mindössze 24 óra áll rendelkezésre a produkciójuk elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István, Oscar-díjas filmrendező zsűrizi.


A magyar kezdeményezésű versenyt, amerikai, ázsiai, ausztrál, európai és magyar filmesekkel, környezetvédőkkel összefogva hirdetik meg április 17-re.

A pályázat elsődleges célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel felhívja a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

A 24 órás maraton, az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik a világon. Regisztrálni a verseny kezdetéig, a pályázat hivatalos weboldalán (https://shoot4earth.org/) lehet.

A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható. A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan egy perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért. Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon.

A zsűri elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező, társelnöke, Sandeep Marwah, az Asian Academy of Film and TV elnöke (India), a verseny művészeti igazgatója pedig Karl Bardosh, a Tisch School of the Arts New York University tanára lesz.

A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban regionális producerek segítik. Így éveken keresztül személyesen segített Jirí Menzel, Oscar- díjas cseh filmrendező és sok ismert magyar filmes is, köztük Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című film rendezője.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk