férfiak

Egy felmérés alapján a szakemberek megállapították, melyek a férfiasság legsürgetőbb kérdései.


Egyre több férfi és nő felteszi a kérdést, mit jelent férfinak lenni a 21. században. Míg a régóta fennálló struktúrákat és sztereotípiákat újragondolják, a férfiasság és maszkulinitás válságban vannak.

2020-ban a Mantorshift Institute az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Jordániában és Iránban végzett kutatást arról, hogy milyen ma férfinak lenni.

Míg arról sok vita folyik, milyen nőnek lenni, újra kell-e gondolni a nőiességet, a férfiakról kevesebb ilyen kérdés születik meg. Két tendencia figyelhető meg velük kapcsolatban.

Egyrészt elkezdték felszámolni a régi férfias sztereotípiákat, amelyek szerint a férfiak agresszívak, kiváltságosak és kemények, miközben hiperszexuálisak és érzelemmentesek. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ezeket a régi sztereotípiákat sok szélsőséges mozgalom teszi magáévá és hideti világszerte.

A férfiak vizsgálata egészségügyi szempontból is jelentős. 10-ből 9 haláltípus kapcsán ugyanis azt lehet megfigyelni, hogy a férfiaknál magasabb a halálozási ráta. Több férfi hal meg rákban, mint nő. Nagyobb valószínűséggel lesznek öngyilkosok, több köztük az alkoholista is.

A vállalati világban ismeretes, hogy a sikert akaró nőknek férfias vonásokat kell felvenniük, például erősen határozottaknak, erősnek kell mutatkozniuk a konfliktusokban, érzelmileg visszafogottabbak kell legyenek.

Ennek ellenére azt láthatjuk, hogy minél több nő van egy cégnél, annál jobban virágzik, mivel a nők rugalmasabbak és magasabb az érzelmi intelligenciájuk.

Emellett úgy tűnik, általában a férfiak kerülik a beszélgetést arról, hogy mi az egészséges férfiasság, még akkor is, ha reagálnak olyan jelentős eseményekre, mint a #metoo mozgalom.

A kutatás alapján összességében elmondható, hogy a férfiasság és a maszkulinitás képei és archetípusai, amelyeket nevelésünk, oktatásunk és kultúránk révén sajátítunk el, gyakran elavultak.

Meg kell határoznunk a modern férfiasságot, mert ez az egyetlen módja az üzleti sokszínűség és egyenlőség megteremtésének. A modern férfiasság ápolása elengedhetetlen a férfiak mentális és fizikai egészségéhez mind az üzleti életben, mind a magánéletben.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk